Boks
0

Konačno okršaj Valujev-Čagajev

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uzbekistanac Ruslan Čagajev i Rus Nikolaj Valujev u subotu će se suočiti u meču u Helsinkiju da odluče kome pripada naslov prvaka u teškoj kategoriji po WBA verziji.

Čagajev, 1,85 metara visok i 120 kilograma težak Uzbek, čiji je naslov WBA prvaka "zamrznut" zbog problema sa zdravljem i povredama, ima 24 pobjede i jedan neodlučen meč. On se trebao boriti protiv Valujeva, 2,13 metra visokog i 145 kg teškog Rusa, u junu 2008. ali je Uzbekistanac, čiji je nadimak "bijeli Tyson" povrijedio ahilovu tetivu na treningu sedam dana prije borbe.

Tada je WBA izmislila za njega naslov "prvak u penziji", a Valujev (50 pobjeda, jedan poraz) osvojio je naslov prvaka pobijedivši Amerikanca Johna Ruiza u avgustu.

Valujev se u decembru borio protiv veterana Evandera Holyfielda kojeg je savladao i tako stekao pravo borbe protiv Čagajeva za naslov prvaka.

Ovaj meč u subotu bi konačno trebao raščistiti situaciju za WBA, iako je to zapravo uvod u puno veći okršaj koji će uslijediti za četiri sedmice između Ukrajinca Vladimira Klička, prvaka po verzijama IBF i WBO, i Britanca Davida Hayea.