Nekoliko iznenađenja
30

Kompletirano drugo kolo snooker lige "Best of the best", odigrani mečevi u Sarajevu, Kiseljaku i Visokom

N. M.
U vikendu za nama kompletirano je drugo kolo Carlsberg snooker lige "Best of the best", a takmičili su se igrači u divizijama Sarajevo, Visoko i Kiseljak.

Odigrano je dosta zanimljivih i neizvjesnih mečeva, a desilo se i nekoliko iznenađenja koja su dokazala tvrdnju da je snooker zaista neizvjestan sport i da, bez obzira na formu i kvalitet, ponekad samo nijanse odlučuju o konačnom rezultatu. 

Divizija Sarajevo je ovaj vikend ponudila pregršt uzbuđenja i jedno od najzanimljivijih kola ikada, a već na samom početku Adnan Zilić se pobrinuo za prvi iznenađujući rezultat savladavši stalnog učesnika završnog Masters turnira Rijada Šišića. Zilić se nije na tome zaustavio te je nastavio sa odličnim igrama protiv Amira Kunića i Adela Kalabušića i tako sebi obezbijedio plasman u polufinale.

Nažalost po njega, dalje nije mogao jer je za protivnika imao Benjamina Tokaču, koji igra u sjajnoj formi i koji je bez problema stigao do pomenutog polufinala. Tokača je sigurno slavio sa 3-1 i čekao protivnika u finalnom meču. A na iznenađenje svih, to nisu bili akutelni prvak Karamehmedović, bivši prvak Milošević ili nekadašnji viceprvak lige Mahir Bečić, nego Suad Karišik, koji je, iako je bio u dijelu žrijeba sa najboljim igračima divizije Sarajevo, uspio da se domogne finala. Na tom putu je savladao Armisa Bečirevića, Harisa Gušinca, Muamera Mališevića i već pomenutog Bečića, koji je nakon pobjede u četvrtfinalu nad aktuelnim prvakom lige Karamehmedovićem slovio kao prvi favorit za osvajanje ovog kola.

Ipak, Karišik nije bio tog mišljenja, pružio je odličnu igru i sa sigurnih 3-1 sebi obezbijedio mjesto u finalu. Finalni meč nije donio lepršavu igru, ali jeste veliku borbu, napetost i neizvjesnost do samog kraja. Više smirenosti i znanja pokazao je Benjamin Tokača i u odlučujućem frejmu uspio da izađe kao pobjednik, i tako sa rezultatom 3-2 po prvi put osvoji kolo u diviziji Sarajevo. 

U diviziji Visoko smo gledali reprizu finala iz prvog kola ove sezone ali sa drugačijim ishodom. I ovaj put su finalni meč igrali Almir Kilalić i Muamer Muratović, a za razliku od prvog kola, kada je Muratović bio uspješniji, ovaj put je rezultat bio na strani prošlogodišnjeg osvajača divizije, Kilalića. Slavio je sa ubjedljivih 3-0 i tako se svom protivniku revanširao za poraz u prvom kolu.

Slično kao i u diviziji Visoko, i u diviziji Kiseljak su finalni meč igrala dvojica veoma iskusnih igrača, Ivan Kristić i prošlogodišnji učesnik Mastersa Igor Antić. Publika je imala priliku gledati veoma neizvjestan meč koji se odlučivao na nekoliko posljednjih kugli, kao pobjednik iz istog, sa rezultatom 3-2, izlazi Igor Antić.

Treće kolo Carlsberg snooker lige "Best of the best" se igra u decembru, a sve ostale informacije u vezi lige možete pronaći na www.snooker.org.ba kao i na Facebook stranici Snooker organizacije BiH