Uspjeh čitave države
13

Kolinda Grabar-Kitarović zvanično postala članica Međunarodnog olimpijskog komiteta

K. H.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA-EFE)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA-EFE)
Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na današnjem sastanku Skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) izabrana u članstvo organizacije koja je na čelu olimpijskog pokreta, a nju je za tu je dužnost predložio predsjednik MOK-a Thomas Bach.

U izjavi za medije Kolinda je istakla da je ponosna članstvom u MOK-u i da je to ne samo njen uspjeh, već uspjeh hrvatskog sporta i plod odličnih rezultata u proteklom periodu.

"Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj privatni uspjeh, nego priznanje svim uspjesima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu državu predstavljaju u svijetu kao naciju velikih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promovišu načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je izabrana sa 86 glasova "za" i tri glasa "protiv".

Ona je također naglasila i važnost sporta u borbi protiv izazova s kojima se svijet bori u ovom trenutku.

"Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Sport ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja. Sport širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim takmičenjem i uspjehom koji svijet priznaje. Iskreno vjerujem kako je sport jedan od ključnih temelja zdravlja ne samo pojedinca, nego i cijele zajednice. Pri tome ne mislim samo na fizičku dobrobit bavljenja sportom - osnaživanje tijela, koje se tako može uspješnije boriti protiv zaraza i bolesti... Sport nas uči uključivosti, toleranciji i uvažavanju, kao i zajedništvu na široj društvenoj razini", dodala je bivša predsjednica Hrvatske.

Uz nju, za nove članove MOK-a su izabrani i svi ostali predloženi kandidati: Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i britanski atletičar te predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe.