Isplati li se?
10

Koje su posljedice eventualnog otkazivanja Olimpijskih igara?

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hoće li Olimpijske igre biti posljednja sportska žrtva koronavirusa?

Olimpijska baklja stigla je u Japan, ali uobičajeno slavlje povodom Olimpijskih igara jenjava, jer i dalje nije sigurno hoće li se one održati.

Većina važnih sportskih takmičenja, uključujući NBA, Formulu 1, evropske lige i prvenstva, otkazana je da bi se izbjegli veliki skupovi gledatelja i sportista. Međutim, Japan inzistira da će se Olimpijske igre u Tokiju ipak održati.

Japan garantuje sigurne igre, ali je nizak broj zaraženih u Japanu sumnjiv

Međunarodni olimpijski odbor izdao je saopćenje da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi Igre počele 24. jula, kad je i planirano. Oni tvrde da mogu garantovati da će sportisti, treneri i pomoćni timovi biti zaštićeni.

Prema riječima japanskog ministra zdravlja, oni trenutno imaju samo 1.662 potvrđena slučaja koronavirusa. Stručnjaci upozoravaju da niska stopa testiranja u Japanu može zamaskirati veći broj infekcija. Član vladajuće stranke u Japanu Shigeru Ishiba, tvrdi da ako Japan i uspije zadržati virus u kućama, sportisti i gledatelji u Japan mogu dolaziti iz država u kojima se virus i dalje širi. Zato je veoma moguće da će se Igre otkazati, usprkos svim njihovim naporima.

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak rekao da su vođe G7 razgovarale o odgađanju ili otkazivanju Olimpijskih igara, ali da japanski premijer Shinzo Abe još nije donio odluku. Početkom sedmice Abe je izjavio da ima podršku vođa G7, da se Olimpijske igre u potpunosti održe. Odbio je odgovoriti na pitanja koja su vezana za odgađanje Igara, prenosi CNN.

Na kraju krajeva, odluka nije na Japanu. Međunarodni olimpijski odbor može donijeti odluku da otkaže igre i u maju.

Član Japanskog olimpijskog odbora, Kaori Yamaguchi sve je iznenadio svojom izjavom da se Igre trebaju otkazati jer mnogo sportista ne može trenirati.

Otkazivanje Igara i gubitak novca

Ljetne Olimpijske igre otkazivane su tri puta u historiji. Prvi put otkazane su 1916. godine zbog Prvog svjetskog rata, a preostale dvije Olimpijade otkazane su 1940. i 1944. godine, zbog Drugog svjetskog rata. Otkazivanje Olimpijskih igara u vrijeme mira bit će potpuno jedinstven slučaj.

Otkazivanje će negativno utjecati na sve: sponzore, prenositelje, ekonomiju i sportaše. Organizatori su u decembru izjavili da je cijena organizacije Olimpijskih igara 12,3 milijarde dolara i da ta brojka ne uključuje cijenu premještanja maratona i takmičenja u brzom hodanju iz Tokija u Sapporo, kako bi izbjegli ljetne vrućine.

Japan je očekivao preko 90 miliona posjetitelja, pa je dosta novca uloženo u unaprjeđenje transportnih mreža i turističkih objekta, kao i u izgradnju novih objekata. Ako se otkažu Olimpijske igre, Tokio neće biti jedini japanski grad na gubitku. Cilj je bio da posjetitelji provedu nekoliko dana u Tokiju i da onda iskoriste priliku i posjete druge regije u Japanu.

Ekonomska šteta će se osjetiti širom Japana. Očekivalo se da će drugi gradovi u Japanu primiti oko 100.000 turista iz različitih dijelova svijeta, koji će biti spremni platiti veću cijenu za iznajmljivanje soba nego inače.

Odgađanje Igara

Postoji opcija da se Olimpijske igre odgode, ali to nije najizvodljivije. Mediji koji imaju prava prijenosa, mogu se naživcirati ako se Olimpijada pomakne i poklopi s NFL sezonom, koja počinje 10. septembra i završava 3. januara 2021. godine. Osim toga, odgođeno je i Evropsko prvenstvo u nogometu i zakazano je za razdoblje od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

Ishiba se složio da bi preklapanje moglo stvoriti problem, ali također je istaknuo da, ako se Igre odgode, moraju se održati mnogo prije početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto izjavila je da Japan ima dogovor s Međunarodnim olimpijskim odborom, koji im omogućava odgoditi Igre do kraja godine.

Olimpijske igre bez gledatelja

Olimpijske igre bez gledatelja bi i dalje imale određeni značaj. Tako bi sponzori, sportaši i televizijski prenositelji i dalje imali Olimpijadu.

"Tako dobivate minimum 3-4 milijarde dolara od televizijskih prava. Sportisti su na svjetskoj pozornici, pa će i dio novca od sponzora biti sačuvan. Veći dio prihoda će biti netaknut, a i neće biti problema u rasporedu. Organiziranje Olimpijskih igra je nacionalni ponos za Japan i ova opcija bi im omogućila sačuvati obraz", istaknuo je Victor Matheson, sportski ekonomist.

Ove Igre za njih imaju poseban značaj. Japanci su ovaj događaj nazvali  "Olimpijada oporavka" da bi se naglasio oporavak dijelova koji su 2011. godine pogođeni potresom, cunamijem i drugim katastrofama, koje su ubile otprilike 20.000 ljudi, a 2.500 i dalje nije nađeno.

Olimpijska štafeta počinje u Fukushimi 23. marta, kako bi obasjala dijelove koji su najviše pogođeni nuklearnom nesrećom, zatim prolazi kroz 47 japanskih prefektura, da bi 24. jula konačno stigla u Tokio.

A sportisti?

Za većinu sportista, Olimpijske igre predstavljaju trenutak koji definira njihovu karijeru. Trenutak koji zahtijeva godine treninga i lično požrtvovanje. Vrhunac fizičke spremnosti dolazi u dvadesetim i tridesetim godinama života, što znači da sportisti imaju malo vremena osvojiti medalju. Otkazivanje Olimpijskih igara može značiti da neki sportaši neće imati priliku takmičiti se za medalju.

Tu su i sportisti koji se tek trebaju kvalificirati za Igre. Oni koji trebaju poboljšati svoje rezultate možda neće imati priliku to učiniti, jer su mnogi kvalifikacijski događaji odgođeni. Posljednji krug kvalifikacija za bejzbol, koje su se trebale dogoditi u Tajvanu u aprilu pomaknute su za juni.

Olimpijska baklja uskoro će početi svoje putovanje po Japanu, pa se mnogi nadaju da će Japan uspjeti naći način da se Igre ipak održe. Međutim, ishod je neizvjestan, kao i budućnost virusa.