sport
8

Ko su bili francuski sportisti koji su poginuli u sudaru helikoptera u Argentini

Piše: D. B.
Camille Muffat, Florence Arthaud i Alexis Vastine
Camille Muffat, Florence Arthaud i Alexis Vastine
Plivačica Camille Muffat, jedriličarka Florence Arthaud i bokser Alexis Vastine poginuli su jučer u sudaru helikoptera u Argentini dok su putovali na snimanje TV reality showa Dropped. Radi se o francuskim sportistima i olimpijcima koji su postizali vrhunske rezultate.

Camille Muffat je rođena 28. oktobra 1989. godine i trostruka je osvajačica olimpijske medalje u plivanju. Na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je osvojila zlatnu medalju na 400 metara slobodnim stilom, srebro je osvojila u utrci na 200 metara slobodnim stilom, kao i bronzu u štafeti 4x200 slobodnim stilom.

Na Francuskom nacionalnom prvenstvu 2008. je osvojila prvo mjesto, bila je izjednačena sa Joanne Andracom na 400 m mješovito, kada je postavljen francuski rekord vremenom 4:38.23.

Godine 2009. je također na Francuskom nacionalnom prvenstvu postavila novi rekord na 200 metara mještovito vremenom 2:09.34.

Na Ljetnim olimpijskim igrama se kvalificirala za tri takmičenja, 200 m individualno mješovito, 400 m individualno mještovito i štafetu 4x200 slobodno. U finale je stigla u štafeti, gdje je završila utrku kao peta.

Na Olimpijskim igrama 2012. godine se kvalificirala za tri takmičenja. Osvojila je zlatnu medalju na 400 m slobodno i postavila novi olimpijski rekord. Osvojila je i srebrenu medalju na 200 m slobodno. Također, njen tim u štafeti 4x200 slobodno je osvojio bronzanu medalju ukupnim vremenom 7:47.49. Camille se izjednačila sa Laure Manaudou koja je na Olimpijadi 2004. godine osvojila zlatnu, srebrenu i bronzanu medalju, a postala je treća Francuskinja nakon Micheline Ostermeyer i Laure Manaudou koja je osvojila tri medalje na ljetnim ili zimskim olimpijskim igrama.

Florence Arthaud je rođena 29. oktobra 1957. godine i poznata je francuska jedriličarka, kćerka Jacquesa Arthauda, vlasnika izdavačke kuće Arthaud iz Grenobla. Plovidbom se počela baviti veoma rano, a društvo su joj pravili Jacques i brat Jean-Marie. Godine 1974. je doživjela tešku saobraćajnu nesreću zbog koje je bila u komi i paralizovana. Imala je samo 17 godina. Nakon dvije godine se potpuno oporavila.

Tokom takmičenja Route du Rhum 1986. godine je pomagala Loicu Caradecu. Godine 1990. je osvojila ovo takmičenje na svojoj jedrilici Pierre 1er, kada je sama preplovila Atlantik.

S Brunom Peyronom je 1997. godine osvojila utrku Transpacific.

Florence se smatra jednom od najboljih jedriličarki na svijetu, a ostat će upamćena jer je pokorila sport u kojem dominiraju muškarci.

Alexis Vastine je francuski bokser, rođen je 11. novembra 1986. godine, a u karijeri je osvojio bronzanu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine. Takmičio se i na Ljetnim olimpijskim igrama 2012. godine, gdje je eliminisan u četvrtfinalu kontroverznom odlukom.