Ženska odbojka u BiH
0

Klub "Polo" Kalesija napušta Premijer ligu

FENA
Uprava i igračice ženskog Odbojkaškog kluba "Polo" iz Kalesije najavljuju skori izlazak iz premijerligaškog natjecanja.

Ova odluka donijeta je nakon niza upozorenja upućenih općini Kalesija, Vladi Tuzlanskog kantona i takmičarskoj Komisiji ženske odbojkaške Premijer lige Bosne i Hercegovine da je ŽOK "Polo" Kalesija izložen neshvatljivoj diskriminaciji u raspodjeli budžetskih sredstava sportskim klubovima na području općine Kalesija i Tuzlanskog kantona, stoji u saopćenju ŽOK-a 'Polo'.

Naglašeno je kako će najveću štetu nemarnog odnosa i otvorene diskriminacije imati upravo igračice, koje su dovedene u poziciju da se natječu u ligi u kojoj više zarađuju službene osobe nego vrhunski sportaši.

"Neshvatljivo je da drugoligaški klubovi dobijaju više podrške i novčane pomoći od Općine i Kantona, nego ŽOK 'Polo', koji je samo ove godine dao četiri igračice u Reprezentaciju BiH", stoji u saopćenju.

Navode kako je Klub osnovan 1997. godine, a već 2001. su ušli u prvu ligu i odmah postali prvaci BiH.

Da bi se prevladala ova situacija iz Uprave ŽOK-a "Polo" uputili su zahtjev Vladi Tuzlanskog kantona i općini Kalesija da daju garancije za osiguravanje minimalno 50.000 maraka kako bi Klub uspio organizirati takmičenje u narednoj sezoni.

Najava napuštanja odbojkaške Premijer lige stupit će na snagu 31. avgusta, ukoliko se do tog datuma ne riješe problemi s kojima se ovaj mladi i uspješni tim suočava.

Oni podsjećaju da nije potrebno do 31. avgusta uplatiti sredstva, već samo dati garancije da će sredstva za takmičenje u ovom iznosu biti osigurana tokom sezone, a preostala sredstva osigurat će Klub i njegovi sponzori. Otežavajuća situacija u predstojećoj sezoni nastala je nakon što je glavni sponzor obustavio podršku, tako da se Klub našao u nezavidnoj situaciji.