Četvrti festival
137

Klub Novo Nordisk iz Sarajeva pobijedio na takmičenju u nordijskom hodanju u Varaždinu

S.H.P.
Četvrti festival nordijskog hodanja u Varaždinu održan je u subotu 28. septembra. Na ovom festivalu članovi sarajevskog Kluba nordijskog hodanja Novo Nordisk pobjedili su u ekipnoj kategoriji te osvojili medalje za dva prva i jedno drugo mjesto u pojedinačnim kategorijama na 5K utrci.

Na festivalu je učestvovalo više od 800 nordijskih hodača iz Austrije, Slovenije, Poljske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored utrke, organizirane su i četiri rekreativne rute s ciljem promocije nordijskog hodanja kao sporta za poboljšanje zdravlja, kondicije ali i druženja uz turistički obilazak grada te okrugli sto na temu aktuelnosti i benefita nordijskog hodanja u kojem su sudjelovali predstavnici država učesnica.

Predstavnici sarajevskog Kluba nordijskog hodanja Novo Nordisk posjetili su i ured Gradonačelnika Varaždina, koji je ovom prilikom istakao važnost nordijskog hodanja u podizanju svijesti o zdravlju i kvalitetnijem načinu života građana.

"Ulaganje u sport, kulturu i obrazovanje nije skupo jer su nekultura i sjedilački način življenja mnogo skuplji i za pojedinca i za zajednicu“, izjavio je Ivan Čehok.

Inače, Klub nordijskog hodanja Novo Nordisk postoji od 9. maja 2018. godine, a do danas broji preko 150 aktivnih članova.

Treninzi kluba održavaju se srijedom i petkom u 18:00 sati na sarajevskoj Darivi te nedjeljom na planini Igman u 9:00 sati. Osim toga, članovi kluba nerijetko se druže na zajedničkim izletima širom Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te učešćem na utrkama nordijskog hodanja koje su sve brojnije u našoj regiji.

Za sve one koji žele isprobati ovu zdravu i korisnu aktivnost, uz druženje i boravak na svježem zraku, Klub organizira i redovne kurseve nordijskog hodanja u pratnji INWA certificiranih trenera. Prvi trening narednog kursa održat će se 16. oktobra sa početkom u 17:45 sati na Darivi. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na ovom linku.

Iz kluba napominju kako je nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, posebno gornjeg dijela tijela, djelujući na pravilno držanje tijela.

Uključivanjem velikog broja mišića zbog upotrebe štapova, troši se i veća količina energije te je idealna aktivnost za sve koji žele da izgube par kilograma. Upotrebom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena, smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebno zglobove koljena, kuka i kralježnice.

Nordijsko hodanje rekreativna aktivnost pogodna za sve bez obzira na dob, spol ili fizičko stanje.