sport
300

Kladušak Admir Ćejvanović predvodi Kanadu na Olimpijadi u Riju u ragbiju sedam

Klix.ba
Kladušak Admir Ćejvanović će biti prvi Bosanac koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u ragbiju sedam.

Ova verzija ragbija, u kojoj je na terenu sedam umjesto 15 igrača, će se prvi put pojaviti na Olimpijadi u Riju, a Ćejvanović će biti uzdanica reprezentacije Kanade.

Ćejvanović je rođen u Velikoj Kladuši 1990. godine, odakle su početkom rata u BiH njegova majka i on pobjegli u izbjeglički kampu Hrvatsku, a potom 1994. godine u Vancouver.

"Kad sam došao ovdje, bilo je veoma teško. Moja mama nije zanla ni riječi engleskog", kaže Ćejvanović.

"Uvijek sam volio sport i trenirao sam sve vrste, ali kada sam otkrio ragbi, znao sam da je to ono šta je za mene. Sa 13 godina sam ga počeo trenirati. Trener me jednom kroz šalu pitao da li bih jednog dana mogao zaigrati za Kanadu u ragbiju sedam, na šta sam mu ja odgovorio da je to skoro nemoguće jer sam navikao na igru s 15 igrača. No, ipak sam odlučio pokušati i uspio sam".

Ćejvanović nije zaboravio svoje korijene.

"Ponosan sam Kanađanin zbog svega šta mi je ova država dala i svaki put kad kročim na teren dajem sve od sebe. Ali, također sam i ponosni Bosanac. Ljudi tamo su vrijedni i ponosni. Najponosnija osoba na svijetu je moja mama. Ona me naučila da budem osoba kakva sam danas. Bosanac sam, ali živjeti u Kanadi i nastupati za reprezentaciju mi je životna prilika".