{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineskoj skakačici u vodu krili smrt djeda i bake, kao i majčin rak

T
6.8.2012. u 11:22
23
16
Kineskoj skakačici u vodu krili smrt djeda i bake, kao i majčin rak
23
Kineskoj skakačici u vodu krili smrt djeda i bake, kao i majčin rak
Wu Minxia (Foto: Arhiv/AFP)
Žrtva koju je 26-godišnja kineska skakačica u vodu Wu Minxia podnijela da bi došla do dvaju olimpijskih zlata bila je iznimno visoka. Koliko tačno, može znati samo ona sama.
U dogovoru s Kineskim olimpijskim odborom i vodstvom kineske reprezentacije u skokovima u vodu, porodica četverostruke olimpijske pobjednice i nositeljice šest olimpijskih medalja nije obavijestila Wu o smrti njenih djeda i bake, kao ni o majčinoj borbi s rakom dojke, samo da ne bi ugrozila njenu pripremu za Olimpijske igre u Londonu.

Bez djeda i bake ostala je prije više od godinu dana, a majka se s karcinomom bori već izvjesno vrijeme. Otac joj je saopćio informaciju tek nakon što je završila nastup u Londonu nedjeljnom suverenom pobjedom na trometarskoj dasci, čime je pridodala novi uspjeh zlatu osvojenom u sinhronizovanim skokovima nekoliko dana ranije.

"Bilo je presudno da joj prešutimo istinu kako bi se u potpunosti mogla skoncentrisati na pripreme. Prije mnogo godina prihvatili smo da nam Minxia ne pripada u potpunosti. Nisam se nikad usuđivao pomisliti kako bi lijepo bilo provoditi više vremena s njom u porodičnom krugu", rekao je Wu Yuming dodavši da je i njegova supruga stoički podržala skrivanje istine od kćeri.

Slučaj je potaknuo veliku polemiku u kineskim medijima, koji dovode u pitanje rigidni sistem odgajanja vrhunskih sportista: većina njih živi sasvim izolovano od svijeta u pripremama za najveća takmičenja.

Sa svakodnevnim treninzima Wu je u trening-kampu počela kao šestogodišnjakinja, a deset godina kasnije u potpunosti je odselila od porodice. Otad živi u internatu. Tamo su, uz sate i sate treninga, iskovani svi njeni najveći uspjesi.

Za istinu, ma kako ona važna bila, došlo je vrijeme tek sada, kada Wu prestaje s uspješnom karijerom.

Na sve se nadovezala praksa iz Vladinog ureda za sport, koji na uspjesima u Londnu čestita samo osvajačima i osvajačicama zlatnih odličja. Srebra i bronze očito ne zadovoljavaju kineske standarde.

"Preusko je tako gledati na olimpijski sport. Nije sve samo u medaljama, ima nešto u znoju, suzama i odricanju, kao što ima u miru, slobodi i pravdi", objavljeno je u uvodniku China Business Newsa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: