Freeskiing zvijezda
25

Kineskinja Eileen Gu izvela nevjerovatan trik na skijama

D. B.
Kineska freeskiing zvijezda Eileen Gu dodala je novi podvig svojoj rastućoj kolekciji uspjeha: postala je prva žena koja je na skijama izvela Double Cork 1440, izuzetno zahtjevan i kompleksan trik.

Rođena u San Franciscu, Gu je prvu pobjedu u FIS Svjetskom kupu u freeskiingu (skijanju slobodnim stilom) zabilježila 2019. u dobi od svega 15 godina. Otac joj je Amerikanac, majka Kineskinja, a ona se na kraju odlučila da na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama 2022 u Pekingu predstavlja Kinu.

Od tada je sebi prokrčila put na ženskoj freestyle sceni, a prelomna za njen proboj bila je prošla zima, zahvaljujući nizu briljantnih nastupa na velikim takmičenjima širom svijeta.

Zimske X Games 2021 u Aspenu krunisala je zlatnim medaljama u disciplinama Superpipe i Slopestyle te bronzom u disciplini Big Air. Tome je dodala još dva zlata i bronzu sa FIS Svjetskog prvenstva 2021 u snowboardingu i freeskiingu, održanog u američkom zimovalištu Buttermik.

Zlata iz Buttermilka u disciplinama Halfpipe i Slopestyle, kao i bronzu u Big Airu, osvojila je skijajući bez štapova zbog slomljene metakarpalne kosti u desnom kažiprstu te potrganog ulnarnog kolateralnog ligamenta u desnom palcu (tzv. skijaški palac).

Vansezonu je ova 18-godišnjakinja provela oporavljajući se. Vratila se još jača, da bi u trening kampu Prime Park Sessions u zimskom odmaralištu Stubai (Austrija) postala prva žena koja je izvela Double Cork 1440, izuzetno kompleksan, zahtjevan i atraktivan trik.

Gu je zadržala smirenost dok se spuštala niz suncem okupanu snježnu padinu, postigla idealan ugao odskoka i visinu za izvođenje trika, te se glatko prizemljila na svoje dvije skije, ostavivši u nevjerici prijatelje i fanove koji su je gledali.

"Pomjeranje historijskih, društvenih i ličnih granica uvijek je bilo moj najveći cilj. Danas se sve to spojilo u jedan trik“, prokomentarisala je Gu.

Broj 1440 u nazivu trika odnosi se na četiri pune rotacije (4 puta 360°), dok riječ "cork“ (skraćeno od "corkscrew“, u prevodu vadičep) opisuje izgled trika.

Švicarska skijašica slobodnim stilom Mathilde Gremaud je prošle godine u zimovalištu Saas-Fee (Švicarska) postala prva žena koja je napravila nevjerovatni Switch Double Cork 1440 - obrnutu verziju trika koji je izvela Gu.

Gu će svoju pažnju sada posvetiti dolazećoj sezoni 2021/2022 FIS Svjetskog kupa u skijanju slobodnim stilom te pripremama za ZOI početkom naredne godine u Pekingu, gdje će biti zaštitno lice zemlje domaćina u lovu na medalje.