"Pretekli" Amerikance
298

Kina se proglasila pobjednikom Olimpijskih igara nakon što je dodala broj medalja tri države

H. H.
Broj medalja koji su objavili kineski mediji s promijenjenim brojem odličja (Foto: Twitter)
Broj medalja koji su objavili kineski mediji s promijenjenim brojem odličja (Foto: Twitter)
Sjedinjene Američke Države ponijele su titulu najuspješnije države na nedavno okončanim Olimpijskim igrama u Tokiju, ali kineski državni mediji proglasili su svoju zemlju pobjednicima, nakon što su ukupnom zbiru medalja dodali odličja koja su osvojili Hong Kong, Tajvan i Makau.

Na kraju Igara 39 zlatnih medalja je otišlo u Sjedinjene Američke Države, a uz to su Amerikanci i Amerikane osvojili i 41 srebra i 33 bronze. Kina je s druge strane osvojila 38 zlatnih, 32 srebrne i 18 bronzanih medalja što joj je bilo dovoljno za drugo mjesto.

Ipak, nekoliko dana nakon završetka Olimpijskih igara, u Kini su objavljene fotografije s pregledom medalja prema kojim su Kinezi ukupni pobjednici Igara u Tokiju.

Podaci objavljeni na Weibu, kineskoj platformi društvenih medija i Centralnoj televiziji Kine, pokazuju promijenjeni broj medalja.

Službeni broj medalja objavio je Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Twitter)
Službeni broj medalja objavio je Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Twitter)

Dodavanjem medalja Hong Konga i Tajvana, kineski broj medalja je skočio na 41 zlatno odličje, 37 srebrenih i 27 bronzanih za ukupno akumuliranih 105 medalja.

Na nekim izmijenjenim fotografijama čak se vidi kako Kina polaže pravo na zlatnu medalju koju je osvojio Makau, što im u ukupnom zbiru donosi 42 najsjajnija odličja.

U sva tri slučaja riječ je o kineskim teritorijima koje imaju posebnu administrativnu upravu i na Olimpijskim igrama takmiče se odvojeno od Kine.

Iako Kineze i "dodavanje" medalja još uvijek stavlja na drugo mjesto po ukupnom broju odličja, "pobjednik" Olimpijskih igara obično se rangira kao zemlja koja osvoji najviše zlatnih medalja.

Podsjetimo, Igre u Tokiju na programu su bile od 23. jula do 8. augusta, a u glavnom gradu Japana će biti održane i Paraolimpijske igre i to u periodu između 24. augusta i 5. septembra.