sport
0

Kina otvorila vlastitu anti-doping agenciju

FENA
Kina je u ponedjeljak službeno otvorila svoju anti-doping agenciju u novom visoko-tehnološkom centru koji će podržavati i pomagati borbu protiv dopinga u sportu na olimpijskim igrama iduće godine.

"Otvaranje novog centra predstavlja korak naprijed u kineskoj borbi protiv dopinga", izjavio je na otvaranju zamjenik direktora državne sportske administracije Duan Shijie.

"Pozitivan rezultat na doping testovima kod kineskih sportaša je mnogo niži od svjetskog prosjeka", kazao je Duan te dodao da doping kontrola ostaje "težak, složen i dugotrajan posao za nas".

Anti-doping agencija ima 60 članova, među kojima je 20 stručnjaka koji će svakodnevno provoditi testiranja. Za vrijeme igara u augustu iduće godine broj zaposlenika agencije povećat će se za 150, a među njima će biti oko 20 stranih stručnjaka. Direktor centra Du Lijun je rekao da je agencija potpuno spremna za inspekciju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koja će biti obavljena u idućih nekoliko sedmica. MOK planira provesti 4.500 doping testova na olimpijskim igrama 2008., dok je na posljednjoj Olimpijadi u Atini bilo provedeno 3.600 testova.