Teške ozebline
0

Kenijski atletičar trčao po Aljasci, pa ostao bez oba stopala

Totalsport
Marko Cheset
Marko Cheset
Kenijskom atletičaru Marko Chesetu zbog teških su ozeblina amputirana oba stopala nakon što je dva dana lutao bespućima Aljaske.

Cheseto, koji studira na Univerzitetu u Anchorageu, nestao je 8. novembra. Kako bi razmislio o privatnim problemima, odlučio je trčati i to u prilično laganoj odjeći. Uskoro mu se izgubio svaki trag, a kad se 48 sati kasnije pojavio u jednom lokalnom hotelu bio je prekriven snijegom i jedva je govorio. Djelatnici hitne pomoći mu nisu uspjeli skinuti tenisice koje su se zaledile na njegovim nogama.

''Chesetove noge su bile toliko teško povrijeđene da su morale biti amputirane iznad gležnjeva. Ipak, očekuje se da će mu ruke biti spašene'', saopćili su na Univerzitetu u Anchorageu.

Pretpostavlja se da je Cheseto patio od depresije nakon što je u februaru njegov sunarodnjak i kolega s fakulteta William Ritekwiang počinio samoubistvo.

"Kao što znate, imao sam puno ličnih problema. No, sada sam spreman učiniti sve kako bih se oporavio i fizički i psihički", poručio je u srijedu Cheseto iz bolnice.