{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kenijac Wilson Kipsang srušio svjetski rekord na Berlinskom maratonu

T
29.9.2013. u 13:40
5
2
Kenijac Wilson Kipsang srušio svjetski rekord na Berlinskom maratonu
5
Kenijac Wilson Kipsang srušio svjetski rekord na Berlinskom maratonu
Foto: AFP
Kenijac Wilson Kipsang pobijedio je na Berlinskom maratonu u vremenu novog svjetskog rekorda od 2 sata, 3 minute i 23 sekunde. Za 15 sekundi je nadmašio dosadašnji svjetski rekord sunarodnjaka Patricka Makaua.
Prije dvije godine je Makau svjetski rekord postavio također u Berlinu. Ove godine je morao otkazati nastup zbog upale u lijevom koljenu.

Wilson Kipsang je formu na nedavnim treninzima brusio baš za Berlinski maraton, poznat kao pogodan za postavljenje novih najboljih svjetskih vremena. Planirao je postaviti novi svjetski rekord, što mu je u Berlinu i uspjelo, nakon što je kontrolirao utrku u zadnjih 10 kilometara.

"Vrlo sam sretan što sam pobijedio i postavio novi svjetski rekord. Bio sam istinski inspiriran mojim sunarodnjakom Paulom Tergatom koji je na ovoj istoj stazi pobijedio uz svjetski rekord prije 10 godina", rekao je Kipsang, koji je prvi nastup u karijeri u maratonu ostvario 2010. godine u Parizu, gdje je osvojio treće mjesto.

U Berlinu je 31-godišnji Kipsang ostvario ukupno svoju sedmu pobjedu u maratonu. Prvu pobjedu ubilježio je u Frankfurtu 2010. godine. Prošle godine je osvojio Londonski maraton, dok je na svojim prvim Olimpijskim igrama u Londonu osvojio treće mjesto.

Drugo i treće mjesto u Berlinu osvojili su također Kenijci, Eliud Kipchoge (2:04:05) i Geoffrey Kipsang (2:06:26).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: