Višestruki prvak
74

Kenan Terzić osvajač prvog kola Carlsberg snooker državnog prvenstva BiH

N. K.
Višestruki državni šampion Kenan Terzić osvojio je prvo kolo Carlsberg snooker državnog prvenstva BiH u Sarajevu.

Proteklog vikenda u snooker klubovima Union Jack i Mercur odigrano je prvo kolo državnog prvenstva u snookeru za diviziju Sarajevo. Dvadeset i tri igrača iz sarajevskih klubova odmjerili su svoje snage na četiri profesionalna Riley snooker stola, a po prvi put u historiji u BiH igralo se sa 1G profesionalnim kuglama.

Prvo i drugo kolo takmičenja odigrano je po sistemu bolji od tri frejma, dok su polufinalni mečevi odigrani na bolji od pet i finale na bolji od 7 frejmova.

U prva dva kruga takmičenja nije bilo posebnih iznenađenja te su se u četvrtfinale probili najbolji igrači iz Sarajeva. Za razliku od prva dva kola takmičenja, u četvrtfinalu desilo se da izvanredni Adel Kalabušić izbaci pretprošlogodišnjeg trećeplasiranog igrača u državi Mustafu Husovića i to rezultatom 3:1.

Jednako interesantan meč odigrao se između Maka Čengića i Suada Karišika, veterana ove discipline koji je slavio sa rezultatom 3:1.

Finale prije finala bio je četvrtfinalni meč između dva višestruka državna prvaka i naša dva najbolja igrača u BiH - aktuelnog državnog prvaka Marija Želje Miloševića te viceprvaka države Kenana Terzića. Posmatrači su mogli uživati u predivnom meču punom velikih brejkova i odlične defanzivne igre. Tradicionalno, meč ove dvojice velikana završio se u odlučujućem frejmu, kojeg je ovaj put slavio Terzić nakon što je napravio brejk od 48 poena, što se za Miloševića u ovom momentu činilo nedostižnim.

U polufinalu Rijad Šišić je slavio protiv Kalabušića 3:0, a istim rezultatom slavio je i Terzić protiv Karišika.

Od finalnog meča se dosta očekivalo obzirom da su oba igrača svoje prethodne mečeve riješili bez izgubljenog frejma. To je govorilo mnogo o formi obojice igrača plasiranih u top tri u državi.

Nešto lošiju igru pokazao je mlađi od dvojice Šišić, koji je na kraju izgubio rezultatom 4:1.

Drugo kolo Carlsberg snooker državnog prvenstva za diviziju Tuzla igrat će se već narednog vikenda u snooker klubu Click. To će biti interesantan vikend za ljubitelje snookera u Tuzli obzirom da će moći gledati nekadašnje viceprvake države Roberta Kovačevića i Edina Kovačevića.

Sva dešavanja, rezultate te rangirnu listu moći ćete pratiti na oficijelnim Facebook i web stranicama: www.bilijar.ba i www. snooker.org.ba, SnookerBiH i Snooker Organizacija BiH.