Ministar sporta JAR-a
0

"Kaznite li Semenyu, imat ćete Treći svjetski rat!"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makhenkesi Stofile, ministar sporta u Vladi Južnoafričke Republike, teškim je riječima zaprijetio Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) u slučaju da ista kazni Caster Semenyu.
  • Odluče li u IAAF-u suspendirati našu atletičarku, mislim da će dobiti Treći svjetski rat – rekao je ministar nakon što se svjetskim medijima proširila informacija da su testovi pokazali kako je 18-godišnja svjetska prvakinja iz Berlina u utrci na 800 metara hermafrodit.

  • Ići ćemo na najviše moguće nivoe osporavati takvu odluku bude li na kraju uistinu potvrđena. Suspenzija bi bila totalno nepoštena i nepravedna. Vrlo je jasno da Casterina ljudska prava nisu poštovana. Caster, kao i njena porodica, nije zaslužila takvo poniženje. Nije učinila ništa loše. To što joj rade odvratno je i nemoralno.

Na pitanje zašto govori unaprijed, s obzirom da službeno nije upoznat s rezultatima testiranja spola, Stofile je kazao:

  • Kakve veze to ima? Pitanje za nas uopće nije sporno. Caster je žena!

  • Ona ostaje naša heroina. Vjerujemo da će Vlada i svi dobronamjerni Južnoafrikanci zaštiti gospođicu Semenyu i njezina prava.

Iz IAAF-a zasad nisu demantirali vijest koja se proširila nakon što ju je ekskluzivno objavio Mike Hurst, novinar australskog dnevnika Daily Telegrapha.

  • Moji su izvori stopostotno pouzdani. Niko nije demantirao moju priču. To je bitno – rekao je autor za londonski Times.

Iz IAAF-a su objavili da će rezultate objaviti 20. ili 21. novembra, nakon dodatnih vijećanja njihovih stručnjaka o rezultatima testiranja.