Šah
0

Kasparov vodi s 3-1 u pobjedama

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U revijalnom meču dvojice bivših ruskih šahovskih velemajstora i svjetskih prvaka u Valenciji, 46-godišnji Gari Kasparov poveo je protiv 12 godina starijeg Anatolija Karpova s 3-1 u pobjedama.

Kasparov i Karpov igraju ovaj egzibicijski meč u sklopu obilježavanja 25. godišnjice njihove borbe za naslov svjetskog prvaka u Moskvi, koja je bila prekinuta nakon 48 partija i gotovo pet mjeseci zbog iscrpljenosti obojice šahovskih genijalaca. Novi dvoboj 1985. godine dobio je Kasparov, te je s 22 godine postao najmlađi svjetski šahovski prvak.

Kasparov i Karpov sastali su se u razdoblju između 1984. i 1990. godine pet puta u borbi za naslov prvaka svijeta. Njihove partije najčešće su završavale remijima, čak 104 puta. Kasparov je dobio 21 meč, a Karpov 19.

No, u revijalnom susretu u Valenciji, prva dva dana igralo se uz vremensko ograničenje od 25 minuta, plus pet sekundi nakon svakog poteza. Prvog je dana Kasparov dobio obje partije, dok je u srijedu Karpov dobio prvi meč s bijelim figurama, a onda je Kasparov uzvratio pobjedom u meču u kojem je on imao prvi potez, budući da je Karpovu isteklo vrijeme.

U četvrtak će susret biti okončan sa osam brzopoteznih partija u kojima će obojica imati na raspolaganju pet minuta i još dvije sekunde nakon svakog poteza.