Treći nastup
6

Karišik i Plakalović se izjednačili s Bećirbegovićem po broju nastupa na ZOI

Piše: E. B.
Tanja Karišik i Mladen Plakalović (Foto: H. M./Klix.ba)
Tanja Karišik i Mladen Plakalović (Foto: H. M./Klix.ba)
Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu ima četiri člana, što je drugi najmanji broj bh. učesnika na ZOI.

Bosnu i Hercegovinu će u Pyeongchangu predstavljati Tanja Karišik (ski-trčanje), Mladen Plakalović (ski-trčanje), Emir Lokmić (alpsko skijanje) i Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje), koja će i nositi zastavu na otvaranju Igara 9. februara.

Porazna je činjenica da smo najviše učesnika na Zimskim olimpijskim igrama imali 1994. godine u jeku agresije na našu zemlju.

Tada je u norveškom Lillehammeru nastupilo deset sportista iz BiH (Enis Bećirbegović, Arijana Boras, Zdravko Stojnić, Zoran Sokolović, Izet Haračić, Nizar Zaćiragić, Igor Boras, Nedžad Lomigora, Verona Marjanović i nositelj zastave Bekim Babić).

U Naganu 1998. godine našu zemlju je predstavljalo osam sportista (Enis Bećirbegović, Arijana Boras, Ismar Biogradlić, Zoran Sokolović, Ognjen Sokolović, Nihad Mameledžija, Edin Krupalija i nositelj zastave Mario Franjić).

Najmanje predstavnika imali smo 2002. godine u Salt Lake Cityju kada su na ZOI nastupili samo Tahir Bisić i nositelj zastave Enis Bećirbegović.

U Torinu 2006. godine je učestvovalo šest bh. sportista (Mojca Rataj, Marco Schafferer, Miro Ćosić, Bojan Samardžija, Vedrana Vučićević i nositeljka zastave Aleksandra Vasiljević), a na naredne dvije olimpijade smo slali po pet takmičara.

U Vancouveru 2010. našu zemlju su predstavljali Tanja Karišik, Mladen Plakalović, Marko Rudić, Maja Klepić i nositeljka zastave Žana Novaković.

Novaković je nosila zastavu na otvaranju ZOI u Sočiju 2014. godine, a uz nju su nastupili i Tanja Karišik, Mladen Plakalović, Marko Rudić i Igor Laikert.

Karišik i Plakalović će se u Pyeongchangu izjednačiti s Bećirbegovićem po broju nastupa na ZOI (tri puta), a s obzirom na to da se radi o mladim sportistima (oboje rođeni 1991. godine), vjerovatno će u Pekingu 2022. godine postati rekorderi kada je riječ o našoj zemlji.

Najbolji rezultat za našu zemlju ostvario je Enis Bećirbegović koji je 1998. godine u Naganu zauzeo 21. mjesto u spustu.