|

Karatisti BiH u Čileu za vrijeme nasilnih protesta: Situacija je kompleksna, ali mi smo na sigurnom

Karatisti BiH u Čileu za vrijeme nasilnih protesta: Situacija je kompleksna, ali mi smo na sigurnom
21
A. P.
25.10.2019. u 14:30
11
komentara
21

dijeljenja
1/12 Karatisti BiH
2/12 Izvršni sekretar Ramiz Potur
3/12 Karatisti BiH
4/12 Karatisti BiH
5/12 Karatisti BiH
6/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
7/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
8/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
9/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
10/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
11/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
12/12 Protesti na ulicama Santiaga (Foto: EPA-EFE)
Karatisti iz Bosne i Hercegovine našli su se usred vanrednog stanja koje vlada na ulicama Santiaga i drugih čileanskih gradova u vrijeme održavanja svjetskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore. Širom Čilea danima traju nasilni protesti zbog povećanih cijena karata za metro, zbog čega je uveden i policijski sat od 19 sati.
Izvršni sekretar našeg saveza Ramiz Potur u izjavi za Klix.ba iz Santiaga poručio je da su da je sigurnosna situacija kompleksna, ali da su naši sportisti i članovi delegacije na sigurnom te da njihove porodice i klubovi ne trebaju brinuti.

Od Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih institucija zatraženo je da u slučaju da stvari izmaknu kontroli poduzmu mjere za njihovu zaštitu i evakuaciju.

"Smješteni smo u dijelu grada koji je za sada miran, a 5 km smo udaljeni od dvorane. Svjetska karate federacije je poduzela mjere i satnicu takmičenja prilagodila policijskom satu, tako da takmičenja počinju već od 8 i završavaju do 15-16 sati. Dobili smo upute da u dvorane odlaze samo takmičari koji nastupaju taj dan pa smo napravili takav raspored da je uvijek neko od nas s djecom. Osim toga i hotel je uveo dodatno obezbjeđenje, a vrata se zaključavaju za vrijeme policijskog sata", naveo je Potur.

Za mlade bh. karatiste je kazao da su smireni, iako su u centru grada nasilni protesti i informacije govore da u neredima dosad ima 19 mrtvih. Napadnut je i hotel u kojem je bila smještena reprezentacija Luksemburga i oni su evakuisani te čekaju rasplet dešavanja, a vjerovatno idu kući. Mediji javljaju da je luksemburški tim prije evakuacije više sati proveo u hotelskom podrumu.Naša delegacija je već kontaktirala agenciju koja im je organizovala putovanje u Čile, kao i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a molbu za pomoć pri eventualnom pogoršaju situacije poslali su putem advokata Mirsada Sipovića na adrese brojnih institucija, od Predsjedništva BiH, preko Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine, OHR-a, OSCE-a, PIC-a, Olimpijskog komiteta BiH...

"Dobili smo najnoviju informaciju da se u otežanim i složenim sigurnosnim okolnostima u Santiagu, u salama bez prisustva publike, održava pomenuto svjetsko prvenstvo. Smatramo potrebnim da pomenute nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini preduzmu preventivne mjere u tom pogledu, a da mediji u BiH i regionu na adekvatan način poprate ovu situaciju i blagovremeno i objektivno upoznaju javnost o dešavanjima, te daju značajan doprinos na rješavanju ovih nastalih bezbjednosnih problema u kojima su se našli naše karate reprezentativci BiH koji predstavljaju državu, kao i selektori i vođa puta", istakao je Sipović, koji je i potpredsjednik Skupštine karate saveza. On je poručio da su to, preko svojih ambasada i konzulata, na sličan način učinile i druge države u svijetu čiji su karatisti otišli na svjetsko prvenstvo u Čile.

Podsjetimo, na svjetsko prvenstvo u Čileu otputovala su 24 reprezentativca i reprezentativke BiH praćeni selektorima Željkom Zombrom i Borisom Jeličićem, kao i vođom puta, izvršnim sekretarom Karate saveza BiH Ramizom Poturom.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju kadeti Faruk Kadrić (-52kg), Ajdin Sivro (-63kg), Alija Delić (-70kg), Sandro Krešić (+70 kg), kadetkinje Emina Sipović (-47kg), Marina Kurteš (+54 kg), juniori Džan Mahmutović (-61kg), Sadin Mulahalilović (-68kg), Mahir Džuho (-76kg), Tomislav Katić (+76kg), juniorke Nejra Sipović (-53kg), Emma Selman (-59kg), Elvedina Halilović (+59 kg), mlađi seniori Eldin Hajdarpašić (-60kg), Faruk Sijarčić (-67kg), Hamza Turulja (-75kg), Hamza Čajić (-84kg), mlađe seniorke Ilma Rahmanović (-68kg), Stefani Krešić (+68kg), te kataši, kadeti Senaid Veladžić i Maja Juričić, juniori Dino Ružnić i Amila Beganović i mlađi senior Sanjin Orlić.

Na svjetskom prvenstvu u Čileu učestvuje 1.557 karatista iz više od 100 zemalja svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...