sport
43

Karate: Sudijski seminar i Državno prvenstvo za kadete, juniore, U21 i seniore

Piše: E. B.
U Banjoj Luci su od 20. do 22. novembra održani Sudijski seminar i Državno prvenstvo za kadete, juniore, U21 i seniore/borbe pojedinačno i kate pojedinačno i ekipno.

U organizaciji Karate saveza Bosne i Hercegovine, a uz tehničku organizaciju na najvišem mogućem nivou Karate klubova Šesnaesta i Sinđelić iz Banje Luke, te u saradnji sa Evropskom karate federacijom (EKF), održan je Edukativno-licencni Sudijski seminar za sticanje sudijskih zvanja Svjetske karate federacije (WKF), od kantonalnog/regionalnog, entitetskog, do državnog nivoa.

Predavanja su realizovana u teoretskom dijelu u prostorijama Univerziteta Banja Luka-Kampus, a praktični dio u sportskim prostorijama KK Sinđelić.

Na navedenom Sudijskom seminaru je bilo prisutno 58 kandidata za navedena sudijska zvanja iz većine klubova Karate saveza BiH, odnosno iz Karate saveza Federacije BiH i Karate saveza Republike Srpske, kao osnivača Karate saveza BiH.

Predavač Edukativno-licencne Sudijske komisije EKF-a na Sudijskom seminaru Karate saveza BiH je bio Milan Kovačević koji je ujedno kao član Sudijske komisije EKF-a i kao kontrolor WKF-a, izuzetnom i vrlo konstruktivnom prezentacijom i detaljnim pojašnjenjima sudijskih pravila WKF-a vidno zainteresirao sve prisutne kandidate, te značajno utjecao na nivo stečenih znanja kandidata.

Za sudijska zvanja državnog sudije sa WKF licencom uspješno je položio 31 kandidat.

S navedenim stečenim sudijskim WKF licencama, najkvalitetnije sudije Karate saveza BiH stiču pravo učešća i licenciranja za zvanje međunarodnog sudije sa WKF licencom na sljedećem Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore, U21 i seniore, koje se održava u Dubrovniku (Hrvatska) 12. i 13. decembra 2015. godine.

Pored Sudijskog seminara održano je i Državno prvenstvo za kadete, juniore, U21 i seniore u Borbama pojedinačno i Katama, pojedinačno i ekipno, u Sportskoj dvorani Borik u Banjoj Luci, gdje se domaćin Šesnaesta pokazao kao prije svega izuzetan domaćin i vrhunski organizator navedene aktivnosti.

Na takmičenju je učestvovalo 46 kluba iz Karate saveza BiH i 371 takmičar.

Prvenstvo je ujedno bilo i izborno za odlazak i nastup takmičara Karate saveza BiH na predstojećem Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 u Dubrovniku, kao i za Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i U21 koje se održava u Limasolu (Kipar) od 5. do 7. februara 2016. godine.