Veliki problemi
14

Kanada i Australija neće slati sportiste na Olimpijske igre u Tokiju

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kanada i Australija neće slati sportiste na Olimpijske igre 2020. u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, potvrdili su olimpijski komiteti obje države u odvojenim saopštenjima.
Oba državna olimpijska komiteta su također pozvali da se Igre odgode za 2021. godinu.

"Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportiste ni za zdravlje i sigurnost njihovih porodica i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre. COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu dana. U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta", poručili su iz Kanadskog olimpijskog odbora.

Kanada je prva država koja je objavila da neće slati sportiste u Tokio, a pridružio im se Australski olimpijski odbor, koji je objavio da bi se njihovi sportisti trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021.

"AOC smatra da našim sportistima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih i povratak porodicama, u dogovoru sa sportskim udruženjima", stoji u saopštenju australskog odbora.

Podsjetimo, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je nakon jučerašnjeg vanrednog sastanka da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odgodu. Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stavom da bi Olimpijske igre trebale biti održane "u potpunom obliku".