14 godina od legendarnog meča
0

VIDEO / Kako je Tyson odgrizao dio Holyfieldovog uha

Sarajevo-x.com
Boks meč između slavnih Mikea Tysona i Evandera Holyfielda, koji je održan 28. juna 1997. godine, završio je diskvalifikacijom "Željeznog Mikea" jer je grizao za uši svog protivnika, pri čemu je i otkinuo jedan dio desnog Evanderovog uha. Danas, četrnaest godina nakon meča, prisjećamo se kako se to sve dogodilo.

Meč je počeo dominacijom Holyfielda. Snažni borac je predvodio borbu, ali Tyson nije bio previše uzdrman. Istina, u prve dvije borbe je djelovao spor, te je obje izgubio. Holyfield je u jednom trenutku glavom udario Tysona iznad desnog oka, zbog čega je na početku treće runde Mike imao veliku oteklinu. Tyson se požalio sudiji Millsu Laneu, no on je presudio da se radi o nenamjernom udarcu.

U jednom trenutku u trećoj borbi su bokseri bili u klinču. Tyson je pridržavao ruke svog protivnika, pa ga potom ugrizao za desno uho. Holyfield je bolno viknuo i odmakao se unazad. Mike je tom prilikom zapravo odgrizao dio njegovog uha i doslovno ga "ispljunuo" nakon toga. Sudija Lane je prekinuo meč i pregledao Holyfielda. Tyson je u tom trenutku bio u svom uglu i čekao. Nakon što je vidio povredu, sudija Lane je gotovo diskvalifikovao Mikea, ali je nakon konsultacija sa doktorom Flipom Homanskym, koji ga je uvjerio da Evander može nastaviti meč, ipak donio odluku da se borba nastavi. Zbog ugriza je Tysonu oduzeo dva boda.

No, Tyson je i dalje bio "gladan". Nekoliko sekundi nakon nastavka borbe je ponovo ugrizao Holyfielda, ali ovog puta za lijevo uho. Snaga ugriza je bila dosta manja, pa uho ovog puta nije bilo oštećeno. Nakon toga je sudije Lane diskvalifikovao Tysona koji je potpuno izgubio kontrolu nad sobom. Napadao je svakoga ko mu se približio. Čak je i policija morala intervenisati.

Nakon ovog incidenta, Tysonu je zabranjeno da se bori godinu dana, a morao je platiti i tri miliona dolara jer je ugrizao Holyfielda za oba uha. Njegov izgovor je bilo Holyfieldovo udaranje glavom. Jedan od Tysonovih bivših trenera, Teddy Atlas, predvidio je da će Tyson u ovoj borbi biti diskvalifikovan.