Sve je krenulo 2012.
168

Kako je Habibova čuvena kapa papaha postala mit UFC-a

N. K.
Habib Nurmagomedov (Foto: AFP)
Habib Nurmagomedov (Foto: AFP)
Većina na spomen imena Habib Nurmagomedov pomisli na veliku i čupavu kapu koju Dagestanac uvijek nosi, a ona je postala neizostavan dio njegovog imidža još od januara 2012. godine kada se spremao ukrcati na let iz domovine za Nashville.

Naime, Habib je tada hodao aerodromom u Dagestanu čekajući let za Sjedinjene Američke Države gdje je imao UFC debi protiv Kamala Shalorusa te primijetio suvenirnicu s neuobičajenim stvarčicama.

Njegov tadašnji menadžer Sam Kardan rekao mu je kako mora sa sobom ponijeti nešto čime će se pokazati američkoj publici, a prijatelji su predložili nešto tradicionalnog dagestanskog karaktera.

Foto: AFP
Foto: AFP

Tako su mu predložili papahu, kapu od ovčje vune za koju stanovnici Kavkaza kažu da se ne smije izgubiti niti skidati s glave pa je Habib na kraju za 50 dolara kupio jednu od najutjecajnijih obilježja u historiji UFC-a.

Habib je i sinoć uoči nove odbrane naslova prvaka protiv Dustina Poiriera na glavi imao papahu, istu onu koju je kupio prije sedam godina i koju nerijetko ljudima dopusti da je isprobaju.

Kapa je definitivno postala njegov zaštitni znak, a kako sam kaže, papahu uvijek nosi sa sobom i nikad je ne sprema u prtljagu kada putuje.