Flag fudbal
141

KAF Sarajevo Spartans razvija ligu srednjih škola Kantona Sarajevo

Klix.ba
Nakon organizacije i učestvovanja u Razvojnoj ligi američkog fudbala BiH, sarajevski Klub američkog fudbala Spartans zajedno sa tuzlanskim Saltminerima i bijeljinskim Lavovima su ove godine uspješno nastavili s razvojem omladinskog tima, prvenstveno kroz razvoj srednjoškolskih timova u flag fudbalu (flag football).

Pravila flag fudbala su skoro ista kao i za tackle fudbal, ali se razlikuju u nekim dodatnim pojedinostima. Timovi se sastoje od četiri do 11 igrača, mogu biti mješoviti (muško-ženski) i ne nosi se zaštitna oprema (štitinici, kostobrani i kacige). Kontakt među igračima je zabranjen, a napadač se zaustavlja skidanjem zastavice koja je zakačena oko struka. Varijacije pravila su česte i zavise od države do države.

Ova verzija sporta, iako ne atraktivna kao originalna, pokazala se kao odličan način pristupanja sportu koji nije toliko kulturno utemeljen kao neki drugi sportovi, te je bezbolan i zabavan način shvatanja igre, pravila i kretnji karakterističnih američkom fudbalu.

Klub je još prije dvije godine odlučio krenuti sa radom u srednjim školama, a dobio je i saglasnost Ministarstva obrazovanja KS, kao i veliku podršku uprave i nastavnog osoblja u Trećoj, Četvrtoj i Petoj gimnaziji, kao i u Srednjoj elektrotehničkoj školi. Odlična je to bila prilika i za dodatno napredovanje i dokazivanje naših iskusnijih igrača od kojih neki imaju i više od šest godina iskustva igranja ovog sporta da kao uzori i treneri timova razvijaju svoje trenerske sposobnosti i prenose znanje na mlađe igrače.

Ono što je klubu ove godine donijelo dodatnu pažnju i podršku njemačke fondacije Schüler Helfen Leben te američke nevladine organizacije Balkan American Wellness Alliance jeste poduzetnički element izgradnje identiteta srednjoškolskih timova. Želja je kluba je, pored sticanja igrača za seniorski tim, imati i takmičenje srednjih škola, ne samo u smjeru promocije sportskih aktivnosti, već i onih pratećih, a ništa manje bitnih aktivnosti namicanja sredstava, organizacije događaja, promocija škola i njihovih sportskih timova.

Ideja svakako nije nova, postojeća je u obrazovnim sistemima razvijenih zemalja, ali je za naše prostore itekako inovativna te su Spartansi kao klub spremni raditi u tom smjeru.

"Duboko vjerujemo da srednjoškolci imaju i snage i energije potrebne za razvoj sistema sportskog obrazovanja u školama. S tim u vezi, a kao rezultat našeg ovogodišnjeg rada imamo timove flag fudbala, u Srednjoj elektrotehničkoj školi Viperse, Petoj gimnaziji Wildcatse Četvrtpk gimnaziji Immortalse i Trećoj gimnaziji Titanse. Timovi su, uz izuzetak Treće gimnazije koja je tek na početku svog rada, nakon tri mjeseca treniranja odigrali i prvi turnir u sportskom centru Safet Zajko 1. i 15. jula sa sljedećim rezultatima: Immortals - Wildcats 24:6, Wildcats - Vipers 43:7 i Vipers - Immortals 0:14", saopćili su Spartansi.

Treba napomenuti da će sve tri škole na osnovu postignutih rezultata njihovih timova dobiti sportsku opremu u ukupnoj vrijednosti od 600 KM.

"Sve navedene aktivnosti su dijelom i eksperimentalne te s namjerom unaprijeđenja pozivamo i učenike, kao i nastavnike drugih srednjih škola, da nam se jave s početkom nove školske godine, kada namjeravamo nastaviti sa razvojem timova i širenjem lige. Posebna je želja razvoj ženske kategorije ovog sporta te imajući u vidu da se nazire nastanak prvog ženskog tima u Petoj gimnaziji, osobitim uspjehom bismo smatrali učešće djevojaka i žena u ovom sportu", dodaje se u saopćenju.