sport
49

Kadrić apsolutni prvak Evrope u ubrzanom šahu

FENA
Denis Kadrić, internacionalni majstor iz Vogošće, apsolutni je omladinski prvak Evrope u ubrzanom šahu.

On je u finalnom duelu, nakon neriješenih 1:1 u "regularnom" dijelu, bio spretniji od Dejana Marjanovića iz Viteza u tzv. "partiji smrti" (Armagedon).

Sličan put u razigravanju za treće mjesto morao je da prevali i Slaven Paštar iz Mrkonjić Grada, u dvoboju s Markom Lapidusom iz Estonije, novim evropskim šampionom u ubrzanom šahu u grupi do 18 godina.

"Gledali smo veoma uzbudljivu borbu za titulu najboljeg mladog šahiste u Evropi. Domaći predstavnici su ostvarili nevjerovatan uspjeh osvojivši sve tri medalje u muškoj konkurenciji, u čemu do sada nisu uspjele mnogo jače šahovske zemlje. Od Kadrića se i očekivao ovaj rezultat, jer je jedini internacionalni majstor na prvenstvu, dok su predivnu priču za bh. šah sasvim zasluženo uokvirili Marjanović i Paštar", istakao je Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

Devetu medalju Bosni i Hercegovini donijela je bronzana Sara Jaćimović iz Bosanskog Broda.

Novi apsolutni evropski šampion u ženskoj konkurenciji je Armenka Marija Gevorgjan. Ona je, također, tek u "partiji smrti" uspjela da nadvlada Anamariju Marjanović iz Mađarske, evropskog prvaka u grupi do 12 godina!

Od ukupno 32 odigrana meča, u devet je odlučivala "majstorica". Posebnu draž samom finišu dala je činjenica da su čak tri meča za medalje riješena na ovaj način.

Dvanaesto prvenstvo Evrope, igrano u hotelu "Kardial" u Banji Vrućici, završeno je podjelom pehara, medalja i nagrada.

Predstavnici BiH su na 12. prvenstvu Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu, osvojili su devet medalja: dva zlata, četiri srebra i tri bronze. Zlatnim odličjima okitili su se: Sara Jaćimović i Denis Kadrić, srebro su osvojili: Aleksandar Kokotović, Milanka Tomić, Denis Kadrić i Dejan Marjanović, a bronze Dejan Marjanović, Sara Jaćimović i Slaven Paštar.