Sjedeća odbojka
1.4k

Jusufović: Trebamo biti ponosni, naše osvojeno srebro je ipak zlatno

FENA
Ermin Jusufović (Foto: FENA)
Ermin Jusufović (Foto: FENA)
Prije nekoliko dana u Bosnu i Hercegovinu su se iz Mađarske s Evropskog prvenstva vratili reprezentativci naše zemlje u sjedećoj odbojci. Ovaj put okitili su se srebrenom medaljom, a jedini poraz koji su doživjeli na ovom prvenstvu bio je onaj protiv reprezentacije Rusije i to u finalu.

Reprezentativac Ermin Jusufović u razgovoru za Fenu je ispričao iskustva s prvenstva.

"Bilo je ovo za nas specifično Evropsko prvenstvo s mnogo netipičnih okolnosti za nas. Prije svega, nakon dugo vremena išli smo da osvojimo, a ne odbranimo titulu. Zatim novi sistem takmičenja koji je donio veći broj utakmica u kraćem vremenu. Smatram da je ovo prvenstvo bilo veoma zahtjevno i fizički i mentalno. Rekao bih da smo bili na korak do toga da kažemo da je bilo najteže do sada i da smo ga osvojili", kaže Jusufović.

Samo jedan mali korak dijelio ih je od zlata, a kada se uzme u obzir činjenica u kakvim uslovima bosanskohercegovački reprezentativci u sjedećoj odbojci rade i bore se, Jusufović navodi da je njihovo osvojeno srebro ipak zlatno.

"Okolnosti i ambijent u kojima mi radimo i treniramo su daleko od evropskog. Sistemska podrška države izostaje izuzev pokazivanja dobre volje od Kantona Sarajevo i Vlade FBiH. Zato smatram da je itekako sjajno i 'zlatno' ovo srebro i da svakako trebamo biti ponosni", rekao je Jusufović.

Ističe kako su ljubav prema sjedećoj odbojci i početnički entuzijazam" koji ne popušta ni nakon toliko godina", najjači energetski stimulans koji čini da sve bude lakše.

"Sjedeću odbojku ne živimo samo mi. Naše porodice su također dio ove priče i uveliko nam svojom podrškom olakšavaju. Moram napomenuti i da je sportska javnost vjetar u leđa svih ovih godina. Da ne volimo ovaj sport, vjerovatno bi sve ovo davno prestalo. Ljubav je ipak pobijedila i pobjeđuje", naglašava Jusufović.

I prošle godine reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci su se sa Svjetskog prvenstva održanog u Holandiji vratili sa srebrenom medaljom. Također, mnogo je prvenstava održanih i prethodnih godina, a još nikada nisu u BiH došli bez medalje.

Jusufović kaže da je svaka njihova medalja potvrda da se za BiH isplati boriti

"Sa svakom novom pobjedom i novom medaljom reakcija nas samih, ali i javnosti potvrđuje da je jako mnogo onih kojima je naša domovina u srcu i koji naš uspjeh doživljavaju kao svoj, što je svakako nama akterima sa sportskog terena najljepše hvala za svaku kap znoja koju prolijemo u pripremnom i takmičarskom periodu", zaključio je.