sport
0

Judo: Više od 600 učesnika na turniru "BiH and Nippon"

FENA
U Olimpijskoj dvorani Zetra u nedjelju će biti održan 6. međunarodni judo turnir "BiH and Nippon".

Na pres-konferenciji član Organizacijskog odbora Branislav Crnogorac je istakao da će turnir i ove godine imati epitet najmasovnijega međunarodnog sportskog takmičenja u BiH, na kojem će sudjelovati više od 600 takmičara, u konkurencijama dječaka i djevojčica, kadeta i kadetkinja, te seniora i seniorki, iz šest zemalja - BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, te selekcije Kosova.

Turnir organiziraju Judo savez BiH i japanska ambasada u BiH, uz tehničku pomoć JK Bosna i City centar iz Sarajeva.

Predstavnica japanske ambasade u BiH Juri Takeda istakla je da tradicionalni turnir ima za cilj proširivanje prijateljstva između dvije države i popularizacije judoa, čija je postojbina Japan.

U seniorskoj konkurenciji BiH neće predstavljati najbolji borci - Amel Mekić i Ibro Miladin, koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u open kategoriji, koje se narednog vikenda održava u Novom Sadu. U njihovom odsustvu najviše se očekuje od braće - Eldina i Aldina Lukača, te Amira Topuza. Od prijavljenih takmičara iz drugih zemalja prvo ime turnira je Italijan Giusepe Maladonija, olimpijski prvak iz Sydneyja 2000. godine.

Najuspješnijem takmičaru u seniorskoj konkurenciji pripast će trofej "Sanshiro Sugata". Svečano otvaranje turnira na programu je 10. decembra u 10.00 sati, a prve borbe predviđene su za 10.30 sati.