sport
0

Judo prvenstvo BiH: Crnogorac bira ekipu za EP

FENA
Seniorsko pojedinačno prvenstvo Bosne i Hercegovine u judou bit će održano u subotu u Travniku. Na takmičenju će nastupiti više od 150 takmičara i takmičarki iz svih bh. klubova.

Prema riječima selektora Branislava Crnogoraca na pres- konferenciji prvenstvo će poslužiti za izbor muške i ženske reprezentacije za nastup na Evropskom prvenstvu od 6. do 8. aprila u Beogradu.

Crnogorac je naglasio da će najinteresantnije duele na prvenstvu voditi reprezentativci Eldin Lukač i Mitar Mrdić (do 73 kg), te u apsolutnoj kategodiji Ibro Miladin i Dražen Subotić. Najbolji bh. judista Amel Mekić i ovog puta neće imati konkurenciju u kategoriji do 100 kg, dok će kod žena članica Bosne - Arijana Jaha jurišati na svoju 12 titulu državne prvakinje.

Pored EP-a u Beogradu, najbolji bh. judisti u ovoj godini trebali bi da nastupe na svjetskom prvenstvu u brazilskom Rio de Janeiru (oktobar), takmičenjima evropskog i svjetskog kupa, koja će ujedno biti i kvalifikacije za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, te učestvuju na Univerzijadi u Hong Kongu (august), na kojoj bi Amel Mekić trebao da brani bronzanu medalju.

Nastup bh. judista na svim ovim takmičenjima je pod znakom pitanja zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Judo savez BiH, zbog čega je već propušteno nekoliko nastupa na evropskom i svjetskom kupu.