IAAF ne zna šta da radi
0

Još nije jasno kojeg je spola Semenya

Totalsport
Iz Međunarodne atletske federacije demantirali su saopćenje Južnoafričkog atletskog saveza, iz kojeg su objavili da će Caster Semenya zadržati zlatnu medalju sa SP-a u Berlinu.

S tim se, ustvrdio je glasnogovornik IAAF-a Nick Davies, krovna organizacija svjetske atletike zasad nije saglasila.

  • Prerano je diskutirati o sadržaju nečega što je rekao neko drugi dok mi sami nismo kazali - “da, totalno se slažemo". Oprezni smo oko čitave situacije, što zbog političkih, što zbog medicinsko-znanstvenih razloga. U svakom slučaju, radimo na rješavanju svih otvorenih pitanja oko dotičnog slučaja - kazao je Davies.

Sve bi se konačno trebalo riješiti tokom vikenda u Monacu, gdje zasjeda IAAF-ovo Vijeće.

U srijedu su iz IAAF-a objavili da se neće službeno odrediti o nalazima testova na spolnost 18-godišnje južnoafričke srednjeprugašice, koja je osvojila zlatnu medalju u utrci na 800 metara u Berlinu. Dan nakon toga iz Južnoafričkog atletskog saveza su ipak jednostrano konstatirali da će Semenya, neovisno o njezinoj dvojbenoj budućnosti u sportu, moći zadržati medalju i premiju. Sada niti to više nije izgledno. Moguće će da zbog toga IAAF preduzme i određene kaznene mjere prema Južnoafrikancima.

Bilo bi logično očekivati da će se tokom vikenda makar znati smije li se ili ne Južnoafrikanka sumnjivog spola takmičiti u budućnosti.