Još nije jasno kojeg je spola Semenya

T
Totalsport
20.11.2009. u 21:18
0
11
Još nije jasno kojeg je spola Semenya
0
Još nije jasno kojeg je spola Semenya
Iz Međunarodne atletske federacije demantirali su saopćenje Južnoafričkog atletskog saveza, iz kojeg su objavili da će Caster Semenya zadržati zlatnu medalju sa SP-a u Berlinu.
S tim se, ustvrdio je glasnogovornik IAAF-a Nick Davies, krovna organizacija svjetske atletike zasad nije saglasila.

- Prerano je diskutirati o sadržaju nečega što je rekao neko drugi dok mi sami nismo kazali - “da, totalno se slažemo". Oprezni smo oko čitave situacije, što zbog političkih, što zbog medicinsko-znanstvenih razloga. U svakom slučaju, radimo na rješavanju svih otvorenih pitanja oko dotičnog slučaja - kazao je Davies.

Sve bi se konačno trebalo riješiti tokom vikenda u Monacu, gdje zasjeda IAAF-ovo Vijeće.

U srijedu su iz IAAF-a objavili da se neće službeno odrediti o nalazima testova na spolnost 18-godišnje južnoafričke srednjeprugašice, koja je osvojila zlatnu medalju u utrci na 800 metara u Berlinu. Dan nakon toga iz Južnoafričkog atletskog saveza su ipak jednostrano konstatirali da će Semenya, neovisno o njezinoj dvojbenoj budućnosti u sportu, moći zadržati medalju i premiju. Sada niti to više nije izgledno. Moguće će da zbog toga IAAF preduzme i određene kaznene mjere prema Južnoafrikancima.

Bilo bi logično očekivati da će se tokom vikenda makar znati smije li se ili ne Južnoafrikanka sumnjivog spola takmičiti u budućnosti.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: