Završnica u Sarajevu
48

Još četiri grada do kraja ovogodišnjih Sportskih igara mladih

E. B.
Na rasporedu 9. BH Telecom Sportskih igara mladih ostala su još četiri bh. grada, gdje će djevojčice i dječaci imati priliku da se takmiče u: nogometu, rukometu, košarci, šahu, tenisu, stonom tenisu, atletici, odbojci, odbojci na pijesku i igri između dvije vatre.

Igre će se u narednom periodu održati u Tomislavgradu, Bijeljini, Goraždu i Brčkom, a nakon toga uslijedit će Veliko finalno takmičenje na kojem će više od 1.950 pobjednika iz 38 bh. gradova pokazati svoja sportska umijeća, te se boriti za titulu najboljih u državi.

Velika završnica Igara održat će se od 3.8. do 7.8. u Sarajevu, a osim takmičenja mališani će imati priliku obići glavni grad Bosne i Hercegovine te upoznati sve njegove ljepote zahvaljujući partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, "Visit Sarajevo".

Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine sa kojim su mališani na terenima kroz zabavno-edukativne kvizove učili o načelima olimpizma, ali i sporta te će finalisti imati priliku posjetiti i Olimpijski muzej te proći kroz dešavanja sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Igre su u prethodnom periodu održane u Bihaću, Bugojnu i Zenici tako da su i ovi gradovi dobili svoje predstavnike za finalno takmičenje Igara. Igre ove godine posebnu pažnju posvećuju animiranju što većeg broja djevojčica da učestvuje u sportskim aktivnostima kroz promociju projekta #BitnaSam koji se implementira u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, u cilju razbijanja svih stereotipa kada je riječ o sportu.

"Pobijedile smo u Bihaću na Podravka cup-u , rukometnom takmičenju i ovo je zaista bio odličan turnir. Radujemo se odlasku u Sarajevo i nadamo se dobrom plasmanu", istakla je Anđela Vokić, kapiten ekipe ŽRK Knežopoljka iz Kozarske Dubice.

Najveće interesovanje dječaka i djevojčica u Bugojnu privukli su nogometni i košarkaški mečevi. Ekipa „Nindža kornjače“ predvođena kapitenom Ensarom Mešićem, pobijedila je u finalnoj utakmici ekipu „Crni labudovi“ te ostvarila plasman na finalno takmičenje Igara u okviru Kinder+Sport cup-a u košarci. Nogometni turnir za stariju kategoriju, 2004. godište i mlađi u Bugojnu, osvojila je ekipa "702230".

"Osvojili smo Coca-Cola cup u Bugojnu i radujemo se druženju i takmičenjima u Sarajevu", kazao je Muzafer Kanadžija kapiten ekipe "702230".

U pojedinačnim sportovima u Zenici u okviru Vakufska banka cup-a, titulu najboljih ponijeli su Orhan Bečić, Lana Zakić i Edvin Bešlić u šahovskom turniru, te Marko Bobaš iz Viteza u stonoteniskom turniru. Posebnu pažnju publike privukao je Toyota Cup u tenisu, a kao najbolji u ovom gradu pokazali su se Emina Čabro i Adnan Vojvodić.

Posebno teška bila je finalna nogometna utakmice za mlađu kategoriju u okviru Poli cupa. Iako ove godine nisu ostvarili plasman na finalno takmičenje, mališani iz ekipe Tempo sport obećali su da će naredne godine biti bolji.

"Osvojili smo drugo mjesto i iskreno se nadamo da ćemo naredne godine biti prvi te da ćemo ostvariti plasman na finalno takmičenje u Sarajevu", istakao je Arman Menzilović, kapiten pomenute ekipe.

U Zenici su odigrane i odbojkaške utakmice, a pobjedu u okviru Plazma Cup-a ovaj put odnijela je gostujuća ekipa „Osice“ iz Maglaja prevođena kapitenom Adnom Memišević.

"Pobijedile smo u odbojkaškom turniru na Igrama u Zenici i zaista nam je drago da ćemo učestvovati na finalnom takmičenju u Sarajevu te imati priliku da se družimo sa ekipama iz drugih gradova", izjavila je Adna Memišević.

Prijave za Igre u Tomislavgradu, Bijeljini, Goraždu i Doboju otvorene su do dana održavanja Igara u pomenutim gradovima, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na www.igremladih.ba.