Veliko interesovanje
31

Johanes Hahn imenovan za ambasadora Sportskih igara mladih

Klix.ba
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn se na svečanosti održanoj u Beogradu u četvrtak, 28.3.2019. godine, pridružio porodici Ambasadora Igara koju čini veliki broj ličnosti iz svijeta sporta, kulture, politike i javnog života iz čitavog svijeta.

Hahn je rekao na svečanosti da Sportske igre mladih treba da dobiju Nobelovu nagradu i da će uvijek podržavati takvu regionalnu inicijativu te je poručio da će učiniti sve za promovisanje Igara i istakao da vjeruje da će biti sklopljena brojna prijateljstva koja će trajati cijelog života.

Predsjednik regionalnog odbora Sportskih igara mladih, Zdravko Marić, uručio je specijalno priznanje Sportskih igara mladih za podršku i izuzetan doprinos razvoju igara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vučić je, obraćajući se okupljenima, rekao da će nagradu pokloniti sinu njegovog nekadašnjeg političkog protivnika Miodraga Mikija Rakića, koji je preminuo 2014. godine, a koji ga je molio da podrži održavanje Igara poslije promjene vlasti, jer je to dobro za region i djecu.

On je istakao da su Igre važne kako bi se djeca naučila da budu tolerantna, da se poštuju i vole. "Deco borite se za pobedu i čestitajte kada izgubite", rekao je Vučić.

Na kraju manifestacije, Zdravko Marić, Johanes Hahn i Aleksandar Vučić zapalili su plamen Sportskih igara mladih, zajedno sa mladim ambasadorima Igara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Regionalni predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić istakao je da će se vrijednost Igara najviše vidjeti u budućnosti.

"Sva ta djeca koja su dolazila na finale u Split imaju uspomene koje najviše govore šta su Igre donijele. Nikad se nije dogodio ni najmanji incident, nikad se nije desilo ni da su djeca jedni druge ružno pogledala. To najbolje govori šta Igre predstavljaju na ovim prostorima koji su zatrovani prošlošću. Apelujem na sve da podrže slične manifestacije, kulturne, zabavne, da se više prostora daje tim pozitivnim stvarima", istakao je Marić.

Johanes Hahn je u obraćanju medijima nakon svečanosti rekao da svi treba da vode računa da „ovo budu ne samo sportske igre, već i igre mira“, kao i da je ovo najvrijednija inicijativa za čitav region, koja mladima donosi nova prijateljstva, saznanja i iskustva.

"Budući da je moja funkcija zadužena za proširenje, mislim da ću među ambasadorima imati zadatak da ovoj inicijativi pridružim još veći broj mladih iz drugih država i nadam se da će Igre još više rasti", rekao je Hahn i zahvalio se svima koji podržavaju Sportske igre mladih. Podsjetio je i da inicijativa za osnivanjem Igara nije potekla od političara, već od angažovanih građana.

Sportske igre mladih su najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj koji imaju priliku da se takmiče u deset različitih sportova. Cilj Igara je promocija zdravog načina života i prijateljstva te učenje djece o toleranciji i fer pleju. Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ovu manifestaciju su podržali naši i mnogi sportisti iz zemalja regiona, kao što su Ivica Osim, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Mirza Teletović, Džanan Musa, Predrag Mijatović, Vedad Ibišević, Nemanja Matić, Luka Modrić, Jose Mourhino i mnogi drugi.