U Tuzli izloženo 39 djela
16

Jeleni Đurđević nagrada "Tomislav Trojak" za najbolju sportsku fotografiju u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nagrada "Tomislav Trojak" za najbolju sportsku fotografiju koja je nastala 2019. godine u Bosni i Hercegovini otišla je u ruke Banjalučanke Jelene Đurđević.

Nagrada za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Heregovini nosi naziv po poznatom bh. fotografu Tomislavu Trojaku, a tročlani žiri u sastavu Robert Andrejaš, Ozren Božanović i Aleksandar Čavić imao je kompleksan zadatak.

U konkurenciji od 39 fotografija morali su izabrati tri najbolje, a prema konačnoj odluci, prvo mjesto pripalo je Jeleni Đurđević iz Banja Luke, drugoplasirani je njen sugrađanin Vlado Stojaković, dok se na trećem mjestu našao Dejan Milosavljević iz Doboja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Ovaj put je konkurencija bila interesantna jer smo dobili potpuno različite radove, a prikazani su izuzetni napori aktera koje doživljavaju na sportskim terenima. Kod izbora imate tri potpuno različite fotografije koje prikazuju ekipni sport i portret. Izložba je ovaj put sadržajnija, ljepša i bolja nego inače", rekao je Robert Andrejaš, predsjednik žirija.

Pobjednička fotografija Jelene Đurđević nastala je u martu prošle godine za vrijeme košarkaškog turnira Eurolige 2, koji je upriličen u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Vrbas iz Banje Luke.

Na fotografiji je prikazana Biljana Nedić, jedina ženska članica spomenutog kluba, a dobitnica nagrade ističe da je osoba koju je snimila inspirativna. Uz to, navodi ona, ova košarkašica pomjera mnoge granice i predrasude koje se vezuju za osobe s invaliditetom.

"Ona je mnogo više od toga. To je prevazišla, a osim košarke u njenom životu mjesto zauzimaju još novinarstvo, blogovi i drugi hobiji, što je neuobičajeno. Kada je riječ o nagradi 'Tomislav Trojak', moram istaknuti da mi je ona emotivno veoma bitna jer sam spojila svoje dvije ljubavi - fotografiju i košarku, odnosno sport", istaknula je Đurđević, koja se izlagačkom fotografijom bavi od 2012. godine.

Jelena Đurđević pored nagrađene fotografije (Foto: A. K./Klix.ba)
Jelena Đurđević pored nagrađene fotografije (Foto: A. K./Klix.ba)

Kao organizator trećeg Izbora najbolje sportske fotografije u BiH potpisalo se Udruženje građana "Centar kreativnih aktivnosti" iz Tuzle.

"Fotografije su nam ove godine pristigle iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a sada smo dobili naznake da bismo se iduće godine, ili u bliskoj budućnosti, mogli proširiti na regionalni prostor, s obzirom na to da smo imali zainteresiranih i izvan naše zemlje. To dokazuje i da smo u prethodne dvije godine animirali ljubitelje sportske fotografije, koja nažalost gubi svoj trag. Trudimo se animirati mlade da fotografišu, a koliko vrijedi fotografija potvrđuju upravo djela Tomislava Trojaka", izjavio je Nedim Saleharević, predsjednik Udruženja Građana "Centar kreativnih aktivnosti".

Kako je večeras poručeno, Izbor najbolje sportske fotografije jedinstvena je prilika da se očuva sjećanje na Tomislava Trojaka, istaknutog fotografa čija su djela obišla cijeli svijet, ali i da se zadži sportska fotografija kao bh. sportsko blago.