sport
0

Jedrenje: Wild Oats XI ponovno slavio u utrci Sydney-Hobart

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australska jedrilica Wild Oats XI i treću godinu zaredom pobjednica je čuvene jedriličarske utrke koja se 63. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji.

Wild Oats XI je u cilj u Hobartu ušao s prednošću od skoro pet nautičkih milja ispred najbližeg pratitelja britanskog krstaša City Index Leoparda, ali Australci nisu bili ni blizu obaranja svojeg rekorda iz 2005. koji iznosi 18 sati i 40 minuta za prijeđenih 826 nautičkih milja. Wild Oats XI je ovom pobjedom postao tek drugi brod nakon Morne (1945.-'48.) koji je triput zaredom osvajao utrku.

Ovogodišnja utrka Sydney - Hobart prošla je u idealnim uvjetima za jedriličare, nije bilo uobičajenog nevremena i ogromnih valova, pa od 82 prijavljena broda samo dva nisu završili utrku.

Tradicionalna regata privlači multimilionske jedrilice i profesionalne jedriličare, ali i potpune amatere s malenim brodovima, pa su nesreće u nemirnom moru vrlo česte.

U 63 godine koliko se održava ova poznata utrka pamti se 1998. kada se u nevremenu u prolazu Bass između australskog kopna i Tasmanije utopilo šest jedriličara, a potopljeno je desetak brodova. Prošle godine su trojica članova posade teško povrijeđena, a jedan brod je morao biti napušten.