sport
0

Je li Liu Xiang bio povrijeđen i prije pada preko prepone?

Totalsport
Liu Xiang (Foto: Arhiv/AFP)
Liu Xiang (Foto: Arhiv/AFP)
Nekadašnji svjetski rekorder na 110 metara prepone Liu Xiang zaključio je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu na neslavan način. Pao je preko prve prepone, povrijedio Ahilovu tetivu i završio na operacijskom stolu.

Dakako, mislilo se da je povredu zadobio upravo pri spomenutom padu, no sada to više nije tako sigurno. Više kineskih medija prenijelo je informaciju da je Xiang bio povrijeđen još ranije, što su sportski zvaničnici te zemlje znali, ali nisu htjeli objaviti.

South China Morning Post je citirao neimenovanog urednika CCTV-a koji je potvrdio da je nacionalna televizijska kuća znala da je Xiang povrijeđen došao u London, ali joj je Ministarstvo propagande zabranilo objavu informacije.

Navodno je i komentator CCTV-a na internom sastanku unutar kuće priznao da je znao za povredu zbog čega je pripremio i upute za slučaj očekivanog Xiangovog odustajanja.

Sam atletičar, koji je ujedno i najveća sportska zvijezda u Kini, tvrdi da je bio zdrav prije starta, ali je njegova izjava ipak ostavila dosta dvojbi.

"Na startnoj liniji sam se osjećao zdravim. Zapravo sam imao neke probleme sa stopalom, ali mislio sam da ću moći trčati. No, kad sam pokušao preskočiti prvu preponu, osjećao sam se kao da me je neko udario bičem".

Liu je na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine osvojio zlato, ali se četiri godine kasnije u svome Pekingu povukao neposredno prije starta kvalifikacija. I tada je razlog bila povreda Ahilove tetive.