Godine nisu problem
0

Jan Železny i dalje baca preko 80 metara

Totalsport
Svjetski rekord u bacanju koplja (98.48) češke sportske legende Jana Železnog aktuelan je već trinaest godina i pitanje je kada će biti srušen.

Trostruki olimpijski pobjednik je atletska zbivanja napustio krajem 2006. godine, otkada više nije u takmičarskom ritmu. No, uprkos tome, Železny i dalje baca koplje jako daleko.

Trenutno se jedan od najvećih čeških sportista ikada nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje trenira zajedno s dvojicom mladih bacača koplja: Vitezslavom Veselyim, koji je nastupao u finalu Olimpijskih igara u Pekingu i Petrom Frydrychom.

I tako, tokom treninga, koplje bačeno od Železnog je odletjelo na 84.78 metara, što bi, naprimjer, prošle godine bio jedanaesti najbolji doseg na svijetu.

  • Pa, mogu reći da sam bio šokiran. Istina je da sam imao pomoć vjetra i nije baš da smo pazili na prestup, ali je stvarno daleko poletjelo koplje. Nisam u pravom ritmu, niti treningu, pa me začudilo da još uvijek imam toliko snage - rekao je 42-godišnji Železny koji je u karijeri bio i trostruki svjetski prvak.

Pogledajte jedan od njegovih slavnih nastupa: