Češki majstor snowboarda
1

Jakub Hroneš ispisao historiju prvim trostrukim saltom s rampe

D. B.
Češki snowboarder Jakub "Kuba" Hroneš upisao je svoje ime u anale historije snowboardinga nakon što je izveo prvi svjetski trostruki salto s rampe.

Ovaj izuzetni podvig zvaničnog naziva Switch Boardslide Switch Triple Underflip 1170 zahtijevao je godine detaljne pripreme te duboko razumijevanje fizike i matematike, a sve kako bi se precizno izračunala mjerenja za rampu, rotaciju i slijetanje.

Specijalno napravljena rampa duga 10,5 metara i visine 1,7 metara nalazi se u Svatý Petru, dijelu poznatog skijališta Špindlerův Mlýn u Češkoj Republici.

Ovaj trik podrazumijeva manevar u kojem snowboarder prilazi rampi s nedominantnom nogom naprijed, rotira se za 90 stepeni, a potom se "lansira" s rampe, izvodi trostruki salto, dodaje rotaciju od 90 stepeni na lijevo te potom slijeće s dominantnom nogom naprijed. Sve to rezultira trostrukim okretom s ukupno tri i po rotacije.

Češki snowboarder je objasnio kompleksnost ovog izvanrednog podviga.

"Najteži dio ovog trika je zapravo tehnika, jer je potpuno drugačije odskočiti s nečega napravljenog od željeza, izvesti trostruki salto i potom sletjeti na snijeg, u odnosu na odskakanje sa snijega. Ovi trikovi se ne rade često jer je ekstremno teško naći prepreke ovog tipa i izračunati kako sve to funkcioniše", izjavio je Hroneš.

Naime, on se odlučio na nekonvencionalan pristup te je za svoj snowboard koristio svinjsku mast umjesto tradicionalnog voska, a kao razlog je naveo bolja svojstva klizanja. Uprkos početnim izazovima, njegova nepokolebljiva posvećenost i prilagodljivost utrli su mu put za savladavanje tehnike i konačan uspjeh.

"Nakon dva dana vježbanja sam bio siguran da znam kako sve funkcioniše, a onda je bilo samo pitanje fokusiranja na ispravno izvođenje trika", dodao je Čeh.

Njegov put do historijskog trenutka i impresivnog podviga obilježili su ogromna upornost i posvećenost pomicanju granica snowoardinga.

"Moglo bi se reći da sam se oduvijek pripremao za ovaj trik, jer u ovom sportu se trikovi nadovezuju jedan na drugi. Kada sam imao 16 godina, uspio sam izvesti ovaj trik na skoku i odmah sam pomislio da bi se mogao izvesti i s rampe. Godinu dana kasnije sam izveo sličan trik na rampi s dva okreta. Prošle godine sam prvi put pokušao izvesti trostruki salto, no nijedan pokušaj nije bio 'čist'. Prvobitno sam bio razočaran, no naučio sam nekoliko lekcija. Ove godine smo promijenili mjesto, imao sam više prostora u zraku, rampa je imala veći radijus na kraju te smatram da je sve to dovelo do uspjeha. Oduševljen sam", istakao je Hroneš.

On je rodom iz Špindlerův Mlýna, a njegovo putovanje u svijet snowboardinga je počelo kada je imao nepune dvije godine. Već tada se rasplamsala strast koja je oblikovala njegov život. Prvobitno ga je privlačilo alpsko skijanje od njegove šeste do 13. godine, no postepeno se fokusirao na snowboard, koji je prerastao iz vikend zabave u njegov primarni sport.

U historiju se svojim podvigom uspio upisati nakon učešća na Češkom nacionalnim skijaškom prvenstvu i Vitkovicama, gdje je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji. Od tada je evidentan njegov meteorski uspon u svijetu snowboardinga, koji je kulminirao zlatom u slopestyleu i srebrom u Big Airu na Evropskim olimpijskim igrama za mlade u Voukattiju u Finskoj 2022. godine.

Sada se okreće budućim poduhvatima, uključujući Olimpijske igre 2026. godine i X Games. Hroneš ostaje vjeran svojim korijenima cijeneći padine svog rodnog grada i šire kao platno za svoje neuporedive podvige u snowboardingu.