sport
0

Istraga o nelegalnoj prodaji ulaznica

SRNA
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pokrenuo je istragu na visokom nivou povodom navoda da su čelnici nacionalnih komiteta, među kojima i Srbije, nelegalno prodavali ulaznice.

MOK je imao juče hitan sastanak na kome je razgovarao o dokazima koje im je dostavio list Sunday Times, a koji je objavio da su funkcioneri nudili ulaznice za Olimpijske igre u Londonu za najtraženije događaje po ogromnim cijenama.

U optužbi se navodi da su ovlašćeni agenti iz više od 50 zemalja, među kojima su i čelnici nacionalnih komiteta, umiješani u prodavanje ulaznica za Olimpijske igre u Londonu na crnom tržištu.

Među agentima se nalaze i oni koji kontrolišu ulaznice u Srbiji, a optuženi su i čelnici iz SAD, Kine i Litvanije.

Novinari Sunday Timesa tvrde da imaju dokaze protiv 27 funkcionera koji raspoređuju ulaznice iz 54 zemlje, među kojima su, kako navode, i "agenti iz Kine, Srbije i Litvanije" koji su "nudili ulaznice po cijeni od 6.000 funti".

U pitanju su ulaznice koje organizatori daju svakom od 205 članica MOK-a da bi prodavali u svojim zemljama. Nacionalni komiteti imenuju organizacije u svojim državama da prodaju karte, što se radi da bi se osigurala pravična raspodjela.

MOK zabranjuje nacionalnim komitetima da ulaznice prodaju u inostranstvu ili da ih prodaju neautorizovanim preprodavcima.

Sunday Times je naveo da su se njegovi novinari predstavljali kao nelegalni preprodavci sa Bliskog istoka i uhvatili na djelu razne funkcionere.

U maju je visoki funkcioner Ukrajinskog olimpijskog komiteta podnio ostavku poslije navoda da je pokušao na crnom tržištu da proda karte u vrijednosti od više hiljada dolara.