sport
497

Istinska ljubav prema sportu: Djeca u Fojnici svojim rukama popravljaju fudbalske terene

Piše: I. P.
(Foto: Facebook)
Česta slika koju u Bosni i Hercegovini možemo vidjeti jesu tužni napušteni ili zapušteni sportski tereni. Ovakvu predstavu odnosa države prema sportu popravljaju entuzijasti kao što su Husnija Čohadžić i djeca Fojnice.

Mladi Fojničanin se već neko vrijeme bavi zasigurno jedinstvenim hobijem u našoj zemlji – sanacijom uništenih lokalnih sportskih terena. U razgovoru za Klix.ba Čohadžić je otkrio svoje razloge bavljenja neobičnim poslom koji okuplja mlade ljude i sportiste u gradiću u srcu Bosne.

"Pošto se rekreativno bavim fudbalom, imao sam želju da sa svojim prijateljima organizujem termine kako bi svaki dan igrali mali nogomet. Zbog odsustva, nisam znao u kakvom je stanju sportska infrastruktura u Fojnici. Nakon što sam ustanovio da je infrastruktura u nezavidnom stanju (nema fudbalskih golova, zarasla trava, beton na kojem se igra u lošem stanju, reflektori uništeni, kao i zaštitna ograda). Tako sam došao na ideju da sakupim finansijska sredstva za ono osnovno, tj. golove. Dakle, na ideju sam došao jer sam uvidio problem nedostatka sportskih aktivnosti u Fojnici zbog vrlo lošeg stanja sportske infrastrukture", objasnio je Čohadžić.

Naš sagovornik samoinicijativno je prikupio sredstva od sponzora, lokalnih privatnika koji su mu izašli ususret. U vrlo kratkom periodu prikupljena su sredstva za golove. Općina je angažovala JKP Fojnica i Elektroprivredu Fojnica kako bi se izvršila sanacija svih kvarova unutar sportskih objekata.

"Glede mog načina rada, svaku akciju i prijedlog koji eventualno poduzimam u svrhu sanacije i rekonstrukcije sportskih terena predlažem supervizoru općine koji to prenosi načelniku Općine Fojnica. Ovom prilikom se želim zahvaliti sponzorima i Općini Fojnica koji su imali sluha za ovaj problem", kazao je Čohadžić.

Ljudi koji čine njegov tim su učenici osnovne i srednje škole u Fojnici. Da nije bilo njihovog entuzijazma i volonterskog rada, tvrdi Čohadžić, ova akcija bi bila neizvodiva.

"Pokazali su veliku želju i volju kako bi svojim radom doprinijeli tome da Fojnica ponovo ima istu onu sportsku infrastrukturu koja ju je krasila godinama. Oni su potvrdili moj stav da postoje omladinci koji su svjesni koliko je bitno raditi kako bi se uradile pozitivne stvari za društvenu zajednicu i sebe. Iskoristio bih ovu priliku da im se neizmjerno zahvalim i pošaljem poruku da je ovo početak", poručio je Fojničanin.

Do sad su renovirana tri terena. Potpuno je rekonstruisan teren za mali fudbal na kojem se svaki dan aktivno igra fudbal. Rađeno je i na teniskom terenu i terenu za mini fudbal koji je u vrlo nezavidnom stanju. Trenutno su u kontaktu s potencijalnim investitorom koji je spreman uložiti određena finansijska sredstva kako bi taj teren bio u funkciji društvene koristi i samim tim samoodrživ. Pošto je treći teren u lošem stanju, ideja je da se od njega napravi teren za košarku, a mini fudbal pomjeri na drugo mjesto u sportskom kompleksu. Ideja je trenutno na razmatranju.

"Jedini trošak dosad su bili golovi za fudbalski teren koji su koštali 600 KM. Kako bi se osposobio teniski teren potrebno je blizu 10.000 KM, kao što sam već rekao, postoji potencijalni investitor koji bi uložio sredstva za obnovu teniskog terena. Ostale troškove rekonstrukcije sportskih terena snosi Općina Fojnica u saradnji sa FK Fojnica, JKP Fojnica i Elektroprivredom Fojnica. Sanacija terena je isključivo dobrovoljni posao. Kao osoba koja se rekreativno bavi sportom, u prvom redu fudbalom, detektovao sam ovaj problem i počeo raditi na njemu. Moja zarada se ogleda u tome da sad imam teren gdje ću se ponovo rekreativno baviti fudbalom i ostalim sportskim aktivnostima. Ne samo ja, već svi građani Općine Fojnica", objasnio je Čohadžić.

On je trenutno u završnoj fazi registracije sportskog udruženja čija će misija biti da ukaže na društvenu, ekološku i zdravstvenu dobrobit sporta i sportske rekreacije. Tako će kontakt s ljudima koji su zainteresovani za sanaciju sportskih terena biti preko stranica na društvenim mrežama. Naravno, podsjeća naš sagovornik, i dalje će postojati verbalni kontakt jer bez njega ovaj projekat ne bi urodio plodom.