{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ismir i Tomislav osvajaju najviši vrh Južne Amerike

21.7.2014. u 21:42
108
4
Ismir i Tomislav osvajaju najviši vrh Južne Amerike
108
Ismir Jusko Švabo, naš svestrani sportista i alpinista, počeo je pripreme za novu ekspediciju i početkom naredne godine bit će dio "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koji će krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike.
Ismir Jusko Švabo
Ismir Jusko Švabo


Partner u ovom veoma opasnom poduhvatu bit će mu Tomislav Cvitanušić, uspješni bh. maratonac i triatlonac

Vrh Aconcague se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara.

"Zvanično se nalazimo na spisku Extreme Samit Teama iz Srbije ima višegodišnje iskustvo u organiziranju ekspedicija na sve velike svjetske vrhove. Ovo je tehnički veoma opasna ekspedicija, koju odlikuje nevjerovatna promjena temperature. Tako u veoma kratkom vremenskom periodu temperature znaju pasti od -15 do -40 stepeni. Drago mi je što će mi partner biti Tomislav Cvitanušić. Bit će mi drago da i ovog puta pored sebe imam čovjeka na kojeg se mogu osloniti", kaže Jusko.

Tomislav Cvitanušić
Tomislav Cvitanušić


Ove godine Jusko je već ostvario veliki uspjeh kada se početkom maja, zajedno s kolegom iz Kluba borilačkih sportova “Bushido” Benjaminom Kasumovićem, popeo na Island Peak. To je vrh dijela planinskog lanca Himalaya, koji se nalazi na 6.182 metra nadmorske visine.

"Možda nam se Benjamin priključi i u narednoj ekspediciji. To će ovisiti o njegovim poslovnim obavezama. Osvajanje Island Peaka na mene je ostavilo veliki trag. Tek kada su se slegli utisci, počela mi je nedostajati Himalaya. Bila je to najveća avantura u mom životu. U toku same ekspedicije desile su se neke nepredvidljive stvari. Sva sreća pa sam bio fizički i psihički maksimalno spreman. Možda i najveći problem bila mi je povreda koljena, koju sam zadobio prije sedam godina. Nakon prepješačenih 180 kilometara, osjetio sam veliku bol. Sva sreća pa sam sa sobom imao cijelu apoteku Himalaya Herbalsa. Nekoliko sati nakon što sam upotrijebio kremu pain balm bol je nestala i mogao sam hodati bez problema", kaže Švabo.

Nakon osvajanja Aconcague u Argentini, on ima u planu osvajanje čuvenog Mont Everesta i da se zastava, kako kaže, jedine mu domovine Bosne i Hercegovine zavijori na 8.848 metara.

"To je san i želja svakog alpiniste. Najljepši osjećaj za mene je bio kada sam se popeo na Island Peak i kada sam razvukao zastavu BiH", kaže Jusko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: