Taekwondo
0

Isaković i Selimović bronzani na Austrian Openu

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda taekwondo klub Novi Grad Sarajevo je učestvovao na otvorenom evropskom turniru A klase za nacionalne timove i klubove, Austrian Open u Innsbrucku.

U konkurenciji preko 214 timova i nacionalnih selekcija sa nešto više od 1.200 takmičara iz čak 34 države, izabranici Novog Grada, kao predstavnici naše države, osvojili su dvije bronzane medalje.

Inače, Austrian Open je jedan od osam evropskih turnira A kategorije, a ove godine, kvalitetom takmičara koji su učestvovali, Austrian Open je postao jedan od najkvalitetnijih turnira A klase u Evropi. Svojim prisustvom, takmičenje su uveličali i takmičari koji nose evropske i svjetske titule kao i olimpijski osvajači medalja.

Bronzane medalje za Novi Grad Sarajevo osvojli su Mufid Isaković, u kategoriji seniora preko 87 kg. Prvo kolo Mufid je bez većih problema porazio predstavnika Srbije, a u drugom je savladao predstavnika Bugarske sa 5:1. U trećem kolu nažalost, morao je predati borbu zbog povrede, predstavniku Francuske, inače viceprvaku svijeta, i tako se zadovoljiti bronzanom medaljom. Samir Selimović u kategoriji do 61 kg je također poražen u trećem kolu od predstavnika Njemačke, te je tako ubilježena još jedna bronzana medalja za naše takmičare.

Ostali predstavnici kluba, Bahra Avdović u kategoriji do 68 kg i Emir Kaljanac u kategoriji do 59 kg su poraženi u drugom kolu borbi, a Nejla Kaljanac do 53 kg i Armin Gredić do 74 kg, nažalost u prvom kolu.

Naše takmičare su vodili treneri, Mustafa Jaramaz i Belmir Berberović.

"Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su sudjelovali na otvorenom Evropskom turniru A klase i postigli jedinstven uspijeh za BiH. Potencijalni olimpijski kandidat Mufid Isaković, je u sklopu priprema za olimpijske kvalifikacije, pokazao da se ozbiljno može računati na njega iako je nastupio u teškoj kategoriji koja inače i nije njegova standardna kategorija. Samir Selimović, mlada nada kluba je također pokazao izuzetan kvalitet te da je nezaobilazna okosnica kadetske taekwondo reprezentacije BiH. U svakom slučaju, možemo reći da je ovo takmičenje, za naše sportaše, bilo veoma inspirativno, a i stručni štab našeg kluba, je dobio bolji uvid u kvalitetu potencijalnih kandidata, koji će u narednom periodu odlučiti na koje sportaše treba računati tokom nastupa na predstojećim zvaničnim takmičenjima. Sve to nam daje veliki optimizam u daljem radu te da se u narednom periodu možemo nadati još boljim rezultatima", izjavio je Belmir Berberović, trener kluba.