{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iranci će sudjelovati na Olimpijskim igrama

S
14.3.2011. u 09:14
0
18
Iranci će sudjelovati na Olimpijskim igrama
0
Iranci će sudjelovati na Olimpijskim igrama
Foto: AP
Uprkos tome što vjeruju da logo idućih ljetnih Olimpijskih igara nosi rasističku poruku Iranci su potvrdili da će učestvovati na igrama u Londonu 2012. godine.
Iranski olimpijski komitet (IOK) uputio je prošli mjesec prosvjed Međunarodnom olimpijskom komitetu istakavši da logo ljetnih igara skriva riječ Zion, što u biblijskoj terminologiji označava Izrael, "pa se samim time potpiruje rasizam".

Iako su isprva najavili bojkot Olimpijskih igara, sada su potvrdili da će prisustvovati iako se ne slažu s logom OI 2012.

Sekretar iranskog olimpijskog komiteta, Bashram Afsharzadeh, izjavio je na državnoj televiziji da "odluka o sudjelovanju na Olimpijskim igrama nema nikakve veze sa britanskim političarima".

"Bit ćemo u kontaktu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta i Iran će učestvovati i sjajno igrati u Londonu 2012.", kazao je Afsharzadeh, prenosi BBC.

Podsjetimo, Iranci su istakli kako je upotreba riječi Zion u logu Olimpijskih igara sramotan čin, dok su iz Međunarodnog olimpijskog komiteta odmah reagovali i kazali kako logo za naredne Olimpijske igre nema nikakve veze sa rasizmom, niti nosi bilo kakve političke konotacije.

Isto je istakao i britanski premijer David Cameron, dodavši da Iranci nikome neće nedostajati ukoliko odluče da bojkotuju igre.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: