Novi korak
949

Invictum prvi vaterpolo klub iz Sarajeva koji će igrati u evropskim takmičenjima

N. K.
Sarajevo će prvi put u historiji bosanskohercegovačkog vaterpola imati svog predstavnika na evropskim takmičenjima.

Naime, Vaterpolo klub Invictum je prvi klub iz Sarajeva koji će se takmičiti na kvalifikacijama Len Lige prvaka.

Vaterpolo se u Sarajevu igrao još 60-ih godina, a ozbiljne vaterpolo aktivnosti su pokrenute 1984. godine. Vaterpolo je sportska grana koja je nakon 80-ih reaktivirana u Sarajevu 2008. godine izgradnjom Olimpijskog bazena Otoka. Nakon 14 godina ispisat će se novo poglavlje u sarajevskom vaterpolu.

Vaterpolo klub Invictum je za šest godina postojanja ostvario izuzetno zapažene rezultate kako u omladinskim selekcijama tako i sa seniorskim timom. Može se reći da će svakako najveći uspjeh biti prilika da se sarajevski vaterpolo klub takmiči s klubovima koji imaju tradiciju dugu preko 100 godina.

Žrijeb prvog kola održan je jučer u Rimu tokom Evropskog prvenstva u vodenim sportovima.

U kvalifikacijama će startovati 18 ekipa iz 15 zemalja. Turniri će se održati u Nizozemskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Francuskoj od 29. septembra do 2. oktobra.

Promijenjena su pravila LEN takmičenja. Dakle, nijedna ekipa koja će startovati u kvalifikacijama za LLP neće završiti sezonu nakon prvog kola.

Prve dvije rangirane ekipe iz svake grupe će se plasirati u drugi krug. Timovi koji završe na trećem, četvrtom i petom mjestu kvalifikuju se u drugi krug LEN Euro kupa ili 1. kolo LEN Challenger kupa.

U grupi A su, osim Invictuma, Vasas - Plaket (Mađarska), Steaua Bukurešt (Rumunija), Primorac Kotor (Crna Gora) i Het Ravinj (Nizozemska).

Invictum će predstavljati: Ibrahim Kovačevič, Haris Žilić, Hamza Aganović, Milan Kozlina, Ishak Kovačević, Dado Ostojić, Dino Mahovkić, Alex Mateescu, Jakub Đipa, Anes Hadžić, Bakir Hadžić, Adian Krivić, Affan Saračević, Amir Idrizović, Aleksa Bjelica i Haris Redžović te treneri Enej Radan, Armin Mezit, Faris Bećović i Adnan Duraković.

Odlazak vaterpolista na takmičenje u Nizozemsku podržalo je Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Turistička Zajednica Kantona Sarajevo- Visit Sarajevo, Grad Sarajevo, Bh Telecom, Ankora, Haad i Turbo.