Trnovit put košarkaša
8

Inspirativna životna priča Jimmyja Butlera: Od izbacivanja iz kuće s 13 godina do NBA visina

N. K.
Jimmy Butler (Foto: Instagram)
Jimmy Butler (Foto: Instagram)
Najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela play-offa NBA lige je prolaz Miami Heata u četvrtfinale i to nakon što su izbacili favorizovane Milwaukee Buckse, a najveće zasluge pripadaju sjajnom košarkašu Jimmyju Butleru (33).

U svih pet utakmica serije (4-1) bio je najefikasniji igrač na parketu, a pogotovo je eksplodirao u četvrtoj kada je bio nezaustavljiv za Buckse te je postigao čak 56 poena.

Butler je tako dospio u centar pažnje američkih medija koji su ponovo podsjetili na njegovu izvanrednu inspirativnu životnu priču.

Naime, Butlera je majka izbacila iz kuće kada je imao samo 13 godina. Butler nije imao roditelja kojem bi se obratio, nije imao mjesto koje bi mogao nazvati domom i nije imao novca u džepu.

Ostao je s prijateljima u predgrađu Houstona Tomballu koliko god je mogao. Obično se za nekoliko sedmica selio na neko novo mjesto.

Tek je u završnoj godini srednje škole osnovao svoj dom. Kroz sve to, košarka je postala njegov život. Tako je upoznao Jordana Leslieja. Njih dvojica su se brzo sprijateljili, a Jordan je pozvao Jimmyja da i jednu noć prespava kod njega.

Butler dok je igrao košarku u mlađim kategorijama (Foto: Twitter)
Butler dok je igrao košarku u mlađim kategorijama (Foto: Twitter)

U početku je Jimmyju bilo dopušteno ostati samo jednu ili dvije noći. Međutim, nakon nekoliko mjeseci, Lesliejeva majka Michelle Lambert rekla je Butleru da bi mogao ostati kod njih zauvijek.

Uz podršku Lesliejine porodice, Butler je postao zvijezda Tomball srednje škole. Međutim, to nije bilo dovoljno da privuče pažnju fakulteta kojima se nadao. Butler je krenuo jedinim putem koji je mogao i upisao se na obližnji Tyler Junior univerzitet.

Nakon jedne sezone, Jimmy je prešao u Marquette. Do kraja posljednje godine postao je potencijalni NBA igrač. Godine 2011. Bullsi su ga uzeli posljednjim izborom u prvom krugu drafta.

Jimmy Butler i Michelle Lambert (Foto: ESPN)
Jimmy Butler i Michelle Lambert (Foto: ESPN)

"Odajem joj priznanje što mi je pomogla da postanem ono što jesam. Volim je. Pomislili biste da me je rodila. Razgovaram s njom svako jutro. Veoma je puna ljubavi. To je moja porodica. To je Michelle Lambert. Ona je moja mama", govorio je Butler 2011. godine o ženi koja ga je primila kao svog sina.

Dvanaest godina kasnije, Butler je postigao 98 poena u posljednje dvije utakmice serije protiv Bucksa i pomogao Miamiju da postane tek šesta ekipa ikada koja je kao osmi nositelj izbacila prvog nositelja u NBA play-offu.

Butler se nije zaustavio u toj osmini finala. Već sinoć, u prvoj utakmici četvrtfinala, bio je najbolji igrač svoje ekipe u pobjedi protiv New York Knicksa s kojom je Miami došao na vodstvo 1-0 u seriji. S fantastičnim Butlerom kao liderom ekipe, nema sumnje da Miami Heat ima velike ambicije u ovoj sezoni NBA lige, pa čak i one šampionske. A kakav bi to samo bio završetak ove nevjerovatne priče sjajnog čovjeka i košarkaša.