Marca
0

Iniesta najpopularniji španski sportista na internetu

Totalsport
Andres Iniesta (Foto: AP)
Andres Iniesta (Foto: AP)
Barcelonin veznjak i španski nogometni reprezentativac Andres Iniesta bio je najzastupljeniji španski sportista na internetu u 2010. godini, objavila je Marca.

Istraživanje je proveo Vipnet360, a uključeno je bilo 20 najpopularnijih španskih sportista. Pod povećalom se našla njihova zastupljenost na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru, zatim na YouTubeu, te na raznim web-portalima, blogovima i forumima.

Pogodak koji je dao Holanđanima u finalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, čime je Španiji donio prvi svjetski naslov u historiji, lansirao je Iniestu na sam vrh popularnosti, a njegovoj zastupljenosti na internetu svakako je doprinio i ulazak u završnicu izbora za Zlatnu loptu.

Iniestu slijedi kapiten španske reprezentacije i golman Real Madrida Iker Casillas, potom Barcelonin napadač David Villa, a tek je na četvrtom mjestu najbolji svjetski teniser Rafael Nadal. Krug petorice najpopularnijih španskih sportista na internetu zatvara vozač Ferrarija u Formuli 1 Fernando Alonso.

Dodajmo ovome i da nogometaš Liverpoola Fernando Torres ima najveću ukupnu popularnost na Facebooku, dok je Nadal "broj jedan" kad je u pitanju YouTube.