Sport od malih nogu
0

Imaju tek tri godine, ali već vrijedno treniraju

Piše: F. Krvavac
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Grupa mladih profesora sporta došla je na originalnu ideju i u septembru prošle godine pokrenula Sportsku akademiju Score (SAS), koja danas okuplja oko 60 članova, dječaka i djevojčica podijeljenih u dvije uzrasne grupe: mlađu (od tri do sedam godina) i stariju (od sedam do 12 godina).

Sportska akademija Score otvorena je za sve, visoke, niske, mršave i one manje mršave, spretne i manje spretne, dječake i djevojčice. U njoj nema ocjenjivanja, a sve se uči kroz, kako kažu profesori, "puno, puno igre" jer to je najbolji način da se djeca bave sportom s radošću. Mališanima od tri do 12 godina na taj način približava se sport, ali ih se i uči osnovama svih sportova, bilo da se radi o bazičnim, kao što su gimnastika i atletika ili o sportovima s loptom, poput fudbala, košarke, rukometa ili odbojke.

Svaki trening održava se uz stručni nadzor diplomiranih profesora sporta, a za sada su u taj posao uključena trojica veoma kreativnih. SAS je možda i jedini sportski kolektiv koji djecu od tri godine kroz prirodne oblike kretanja (hodanja, trčanja, skakanja, provlačenja, puzanja i slično) upoznaje sa sportskim treningom, omogućava im druženje i zbližavanje sa drugim članovima, te stvaranje pozitivnih radnih navika. Također omogućava i roditeljima da u vrijeme dok njihova djeca treniraju i oni u istima terminima, ali u odvojenom dijelu dvorane, obavljaju svoje treninge aerobika, pilatesa ili fitnesa, uz stručan nadzor i vođenje treninga diplomirane profesorice sporta, tako da nema gubljenja vremena, sjedenja, čekanja ni dosađivanja.

Sportska akademija Score treninge održava u Olimpijskoj dvorani Zetra u terminima: ponedjeljak i srijeda 18.00 – 19.30 (velika dvorana) i subota 10.00 – 11.30 (sala za borilačke sportove).