Rukomet na pijesku
50

IHF promijenio "seksistička" pravila o opremi, igračice sada mogu nositi šorceve umjesto bikinija

D. B.
Međunarodna rukometna federadija IHF promijenila je svoja pravila o opremi koju ženski timovi nose tokom igranja rukometa na plaži.

Promjena pravila je uslijedila nakon brojnih kritika i optužbi za seksizam, tako da sada igračice mogu nositi šorceve umjesto donjeg dijela bikinija.

Sve je krenulo od norveške ženske reprezentacije u rukometu na pijesku, koja je ranije ove godine kažnjena jer je nosila šorceve na utakmici protiv Španije. Evropska rukometna federacija EHF je tada saopćila da je šorc "neadekvatna odjeća" te je kaznila Norvežanke sa 1.500 eura, odnosno 150 eura po igračici.

Tada je selektor norveškog tzima Eskil Berg Andreassen za CNN rekao da bi pravila mogla obeshrabriti žene koje se bave rukometom na pijesku, a pjevačica Pink je kazala da su pravila "seksistička" te je ponudila da plati kaznu za norveški tim.

Međutim, IHF je sada promijenio pravila tako da "igračice moraju nositi kratke uske hlače pripijenog kroja", kao i majice bez rukava umjesto krop topova koji su bili predviđeni starim pravilima.

Muškarci također trebaju nositi majice bez rukava i kratke hlače, ali u ovom slučaju nema propisa da trebaju biti uski.