11. prvenstvo BiH
61

Igor Zečević postao prvak BiH u PES-u, dosadašnji apsolutni vladar Feđa Đedović se penzionisao

E. B.
Igor Zečević
Proteklog vikenda u Sarajevu u Connect Areni je održano 11. Prvenstvo BiH u Pro Evolution Socceru, a prvak je postao Igor Zečević.

Takmičari su prvo prošli online kvalifikacije i osam najboljih se našlo u Sarajevu. U dvije grupe kroz koje se određivalo ko će ići na koga u klasičnom ukrštanju grupa smo vidjeli veliki broj odličnih utakmica.

U grupi A aktuelni prvak BiH Feđa Đedović je protutnjao sa 5 pobjeda i samo jednim neriješenim dok je grupu B osvojio povratnik na PES scenu Marko Zovko iz Sarajeva.

Nakon toga je uslijedila nokaut faza koja se igrala na dvije dobijene utakmice, gdje smo također gledali fenomenalne dvoboje.

S obzirom na dominaciju u grupi Feđa Đedović je teže nego se očekivalo izbacio Edisa Mustafića iz Tuzle, dok su u ostalim duelima favoriti Marko Zovko, Igor Zečević i Jasmin Zulilć izbacili svoje protivnike Slavku Pehara iz Čitluka, Emira Smječanina iz Sarajeva i Matea Lučića iz Živinica.

U prvom polufinalu u dosta tvrdim i neizvjesnim utakmicama je Igor Zečević pobijedio dosta neugodnog Jasmina Zulića sa 2 0 u pobjedama i na taj način izborio svoje treće uzastopno finale na državnom prvenstvu BiH u PES-u.

Iako je većina očekivala treće uzastopno finale između naših reprezentativaca Feđe i Igora, prsti Marka Zovke su bili brži i efikasniji u drugom polufinalu te je na taj način izbacio aktuelnog prvaka BiH iz utrke u odbrani titule.

Prva utakmica je bila više nego dramatična, nakon par propuštenih prilika Feđa prima gol u 78. minuti za 0:1, a u 90. promašuje penal za produžetke i Zovko je poveo 1 0 u pobjedama. U sljedećem meču Feđa je vodio 2:0 i imao potpunu kontrolu u meču, međutim Zovko sa nekoliko rokada u formaciji i taktici dolazi do izjednačenja i kroz penal seriju dolazi do pobjede i finala.

U utakmici za treće mjesto Jasmin Zulić je preokretom osvojio bronzu pobijedivši sada već bivšeg devetostrukog prvaka BiH Feđu Đedovića sa 2:1 u pobjedama (5:4, 2:3, 1:3).

Ono što je zanimljivo jeste da je Feđa nastupom na ovom prvenstvu najavio i oproštaj od državnih prvenstava.

"Iskreno, priželjkivao sam bar finale ali kao i svake godine sam primarni cilj imao dolazak u top 4 što sam i ispunio. Po mom mišljenju četiri najbolja igrača države su to i dokazala i ušli u polufinale tako da bilo ko od nas da je osvojio ne bi bilo nezasluženo. U proteklom periodu nisam imao vremena za treninge kao prijašnjih godina tako da ne mogu biti nezadovoljan s obzirom da znam koliko su ostali momci vrijedno trenirali za ovu završnicu. Sada se okrećem isključivo turnirima i ligama van naše države kao i reprezentativnoj karijeri i nadam se da ćemo kolega Igor i ja izboriti plasman na ponovljeni eEuro koji će sljedeće godine biti održan u Londonu", rekao je Feđa.

U finalu se igralo na tri dobijena meča, gdje smo nakon prva dva već pomislili da je sve gotovo. Igor je lagano poveo sa 2:0 u pobjedama i kada su svi očekivali da lagano privede kraju finalnu seriju, Marko Zovko izvanrednim rokadama okreće situaciju u svoju korist i više nego zasluženo smanjuje na 2:1 u pobjedama.

U četvrtom meču Zovko ne koristi nekoliko poklona koje mu je na tacni servirao Igor Zečević i kako to obično biva, kazna dolazi u vidu pogotka u mreži Zovke u 113. miuti u drugom produžetku nakon kojeg se Zovko nije uspio vratiti. Sa posljednjim sudijskim zviždukom Igor Zečević iz Kiseljaka je postao prvak BiH drugi put u tri godine.

"Finale je bilo veoma teško, čak sam u jednom trenutku mislio da ću ispustiti prednost koju sam ostvario. Ipak sam imao i malo sreće koja je potrebna da bi se došlo do uspjeha. Zovko je odigrao izvanredno finale, pogotovo ove posljednje dvije utakmice i definitivno ne bi bilo nezasluženo da smo otišli do majstorice tj do pete utakmice. Drago mi je da sam se opet vratio na vrh, jedino mi je malo krivo što Feđa nije bio u finalu da mu se osvetim za poraz od prošle godine, bilo bi malo slađe. Sada se okrećemo novoj sezoni koja kreće aktivno već od 19. septembra. i nadamo se uspjesima u reprezentaciji i u sljedećoj godini", rekao je novi prvak BiH Igor Zečević.

"Nisam imao neka pretjerana očekivanja od ove završnice s obzirom da dugi niz godina nisam igrao PES. Vratio sam se ove godine i ovo je za mene uspjeh što sam došao u top 8 na kraju. Malo sretno malo spretno sam uspio izbaciti svog nekadašnjeg ljutog rivala Feđu i logično da su automatski i apetiti porasli kad izbacite najjačeg PES igrača BiH. U finalu se na početku nisam baš najbolje snašao ali u trećoj utakmici kada sam našao tu neku nit osjećao sam se dosta dominantniji. Na kraju je vjerovatno presudilo Igorovo iskustvo. Nisam razočaran ali bih volio da smo otišli u tu petu utakmicu koju mislim da sam zaslužio. Čestitke Igoru i ostalim učesnicima završnice i nadam se da ćemo nastaviti sa ovako uspješnim offline eventima i u budućnosti", rekao je srebreni sa ovogodišnjeg prvenstva Marko Zovko iz Sarajeva.

Peto mjesto zauzeo Emir Smječanin iz Sarajeva, šesto Slavko Pehar iz Čitluka, sedmo Mateo Lučić iz Živinica i osmo Edis Mustafić iz Tuzle.

Sve najzanimljivije utakmice možete pogledati u snimku na IMPERIA TV 19. septembra od 21 sat.