|

Ibro Basarić Bisi oborio Guinnessov svjetski rekord u vožnji bicikla na zadnjem točku

Ibro Basarić Bisi oborio Guinnessov svjetski rekord u vožnji bicikla na zadnjem točku
403
Piše: R. D.
17.8.2017. u 13:35
43
komentara
403

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Mladi biciklista iz Čapljine Ibro Basarić Bisi danas je na atletskom poligonu u USRC Midhat Hujdur Hujka u Mostaru oborio Guinnessov rekord u vožnji bicikla na zadnjem točku na stazi dugoj sto metara. Obaranju rekorda prisustvovao je kao službeni mjerač vremena i selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.
"Raniji rekord je bio 12,74 sekunde sa startom iz mjesta, postavio sam novi rekord 12,554, što je dosta bolje, veoma sam zadovoljan ovim jer sam ostvario planirano", bio je sretan Ibro Basarić poslije prolaska stazom i nakon pogleda na semafor na kojem je stajalo željeno vrijeme.

Basarić je već ranije obarao pomenuti rekord, ali zbog tehničkih detalja vrijeme nije bilo priznato. Vremenski uslovi nisu ni danas išli na ruku novom rekorderu, vjetar je puhao u nepovoljnom pravcu i otežavao vožnju.

Basarić nam je prije vožnje kazao kako se nije pretjerano dugo pripremao za današnji pokušaj, kako je najviše vremena proveo u pripremanju starta. Do današnjeg pokušaja rekord je držao dvadesetdvogodišnji Austrijanac Austin Stock koji je prije nešto više od godinu dana sto metara na zadnjem točku odvozio za 12,74 sekunde.


Ibro se bavi ovim specifičnim verzijama biciklističkog sporta već sedam godina, a vozi posebno izrađeni BMX. U planu nakon današnjeg obaranja rekorda ima i niz drugih rekorda vezanih za vožnju na zadnjem točku.

Mehmed Baždarević, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine imao je važnu ulogu na današnjem obaranju rekorda, on je službeno trebao potvrditi da je rekord oboren.

"Sretan sam zbog ovog novog rekorda jer je naše dijete, naš čovjek oborio rekord. Svaki ovakav uspjeh, iskorak, kad se radi o nekom našem sportisti treba podržati, ovo je za pohvalu i da mu zaželimo i omogućimo još više uspjeha", kazao je selektor Baždarević, napominjući da je često u Mostaru, da ga za ovaj grad vežu prekrasne uspomene i njegove kolege Perić i Kalajdžić.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...