sport
0

IAAF ustanovio Kuću slavnih, prvi stanovnici Owens, Lewis, Nurmi...

Totalsport
U povodu 100. godišnjice postojanja, Međunarodna atletska federacija (IAAF) je po uzoru na druge sportove ustanovila svoju Kuću slavnih i objavila prvih 12 velikana koji će biti primljeni.

Na popisu su istinske legende “kraljice sportova” predvođene Jesseom Owensom, Amerikancem koji je na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu osvojio četiri zlatne medalje pred očima Adolfa Hitlera.

Uz Owensa, prvi stanovnici Kuće slavnih će postati etiopski maratonac Abebe Bikila, finski dugoprugaš Paavo Nurmi, američki sprinter i daljaš Carl Lewis, pa “češka lokomotiva” Emil Zatopek, zatim Al Oerter, osvajač zlatnih medalja u bacanju diska na četirima uzastopnim olimpijskim igrama, brazilski troskokaš Adhemar da Silva, Amerikanac Edwin Moses koji je na 400 prepone bio neporažen u 122 utrke u nizu, pa “leteća kućanica” iz Nizozemske Fanny Blankers-Koen, australska sprinterica Betty Cuthbert, američka sedmobojka i daljašica Jackie Joyner-Kersee, te kineska dugoprugašica Wang Junxia.

Još će 12 stanovnika Kuće slavnih biti objavljeno tokom godine, a službeno će primanje biti upriličeno na IAAF-ovoj svečanosti u novembru u Barceloni.