sport
0

IAAF: Blanka Vlašić u najužem izboru za atletičarku godine

FENA
Svjetska prvakinja u skoku u vis hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, Etiopljanka Meseret Defar i švedska sedmobojka Carolina Kluft ušle su u najuži izbor za atletičarku godine, objavila je u ponedjeljak Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Od atletičara u najužoj konkurenciji za atletičara godine našli su se Amerikanac Tayson Gay, Etiopljanin Haile Gebrselassie i Kinez Liu Xiang.

Blanka je ove godine na 19 mitinga na otvorenom upisala čak 18 pobjeda, te jedno drugo mjesto (na prvom mitingu Zlatne lige u Oslu izgubila je od olimpijske prvakinje Jelene Slesarenko). Ostvarila je najbolji rezultat sezone (207 cm u Stockholmu), koji je i treći rezultat svih vremena.

Osam je puta pokušala rušiti svjetski rekord Bugarke Stefke Kostadinove (209 cm), a čak 20 puta je uspjela preskočiti dva metra. Kruna ove uspješne sezone dogodila se 2. rujna na SP u Osaki kada je Blanka osvojila zlatnu medalju s preskočenih 205 cm. U listopadu je proglašena najboljom atletičarkom Europe.

Meseret Defar (23) je ove godine osvojila zlatnu medalju u utrci na 5.000 metara na SP u Osaki, postavila je svjetski dvoranski rekord na 3000 m, te je dva puta rušila svjetski rekord u utrci na 2 milje.

Carolina Kluft je u Osaki po treći puta zaredom osvojila naslov svjetske prvakinje u sedmoboju i pritom je srušila europski rekord sa 7.032 boda. Također, to je drugi rezultat svih vremena. Uz to, ove je godine osvojila zlato u petoboju na dvoranskom EP u Birminghamu.

U internetskom glasovanju na stranicama Međunarodne atletske federacije (www.iaaf.org) Blanka je uvjerljivo pobijedila Defar.

Za atletičara godine putem interneta glasovalo je 112.571 ljudi, a za atletičarku 53.045.

Proglašenje najboljeg svjetskog atletičara i atletičarke bit održano u Monaku 25. studenoga.